Marius Ghenea, preşedintele FiT Distribution, prezent la deschiderea şedinţei de tranzacţionare a Bursei de Valori Bucureşti, a declarat că intenţiona să listeze compania la bursă în 2009, însă planurile i-au fost date peste cap de criză.

„A existat un plan de listare a FiT Distribution, dar evoluţia economică generală din 2009 l-a amânat, în condiţiile în care piaţa distribuţiei de produse IT a înregistrat o scădere puternică, cu toate că pe segmentul comerţului online s-a consemnat o creştere. Deci, în aceste condiţii, am amânat procesul de listare a FiT Distribution, pe care l-am putea însă relua când economia României va reintra pe creştere, probabil în 2011”, a spus Ghenea.

El a adăugat însă că pot apărea şi alte opţiuni, cum ar fi intrarea unui investitor privat în structura acţionariatului FiT Distribution.

Întrebat de ce la Bursa de Valori Bucureşti nu sunt listate societăţii din domeniul IT, comparativ cu cea din Polonia, şeful FiT Distribution a afirmat că „este păcat” că nicio firmă IT nu a intrat la cota bursei locale şi a motivat această situaţie prin inexistenţa unui brand foarte puternic, al unei recunoaşteri publice a valorii pe piaţa locală.

Referitor la posibila creştere a TVA şi cotei unice de impozitare, şeful FiT Distribution a spus că ar fi o „eroare majoră” pentru economia României, o reintrare semnificativă în criză.

„Orice majorare de taxe este o eroare imensă pe care Guvernul ar putea să o facă. Nu cred că majorarea taxelor va conduce la creşterea veniturilor bugetare. Dacă vor fi puse în practică aceste creşteri, economia românească se va confrunta cu o comprimare a consumului, la care se va adăuga creşterea evaziunii fiscale, mai ales în domeniul alimentar”, a spus Ghenea.

Vânzările online s-au majorat cu 60% în T1

Grupul de firme FiT Distribution, prezent în sectorul distribuţie IT şi comerţ online, are ca obiectiv creşterea afacerilor cu 35% în 2010, la 75,25 milioane lei, faţă de nivelul de 55 milioane lei atins în 2008, şi menţinerea ratei profitului operaţional la 3-3,5%.

În primul trimestru al acestui an, cifra de afaceri consolidată a grupului FiT Distribution, în moneda naţională, a crescut cu 35% faţă de intervalul similar din 2008, iar vânzările online s-au majorat cu 60%.

Grupul deţine, pe segmentul IT, magazinele online PCfun.ro, ElectroFun.ro, 24PC.ro, şi shopIT.ro, precum şi site-urile www.floridelux.ro şi site-ul sezonier www.brazidecraciun.ro, deţinute de compania Gravity Design, la care Ghenea a preluat participaţii majoritare la sfârşitul anului trecut.

SURSA: Mediafax