Potrivit calculelor preliminare ale Comisiei Europene, obţinute de Financial Times, contribuţia României la bugetul UE pentru perioada menţionată a fost revizuită în scădere de la 106,5 milioane de euro, la 75,1 milioane de euro.
 
Diferenţa rezultată, de 31,4 milioane de euro, va fi returnată în contul ţării la începutul lui decembrie, potrivit Comisiei, care notează că cifrele sunt provizorii. Varianta oficială a documentului va fi comunicată statelor membre în noiembrie.
 
Bugetul UE este alcătuit în proporţie de aproape 99% din sume încasate de la statele membre pentru veniturile din TVA şi venitul naţional brut. Din suma de 331,3 milioane de lei pe care România trebuie să o plătească la bugetul blocului comunitar, 9,5 milioane de lei provin din încasările de TVA, în timp ce 328,1 milioane de lei din venitul naţional brut.
 
Dintre statele UE, 9 trebuie să plătească în plus pentru contribuţia datorată la buget, în timp ce celelalte 19 vor primi returnări de fonduri.
 
Marea Britanie, al cărui PIB a fost revizuit în urcare după introducerea ESA 2010, trebuie să plătească o contribuţie suplimentară de 2,1 miliarde de euro la bugetul UE. Olanda va trebui să plătească o sumă adiţională de 642 milioane de euro, notează Financial Times.
 
Revizuirile preliminare anunţate de CE arată că Italia va plăti în plus 340,1 milioane de euro, Grecia 89,4 milioane de euro, Cipru 42,4 milioane de euro, Malta 13,1 milioane de euro, Bulgaria 7 milioane de euro, în timp ce Irlanda şi Letonia datorează câte 6,5 milioane de euro.
 
La polul opus, Comisia va restitui 1,01 miliarde de euro Franţei, Germania va primi 779,2 milioane de euro, Danemarca 321,4 milioane de euro, iar Polonia 316,7 milioane de euro.