'Acest pachet va permite ca 500 de milioane de euro din fondurile UE să fie distribuite imediat în beneficiul fermierilor. Răspunsul demonstrează că Executivul îşi ia în serios responsabilităţile faţă de fermieri şi este pregătit să îi sprijine cu fonduri adecvate', a declarat vice-preşedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen. 

Potrivit propunerilor Comisiei, cea mai mare parte a acestui pachet urmează să fie furnizată către toate statele membre sub forma unor anvelope pentru sprijinirea sectorului laptelui. Atunci când va stabili modul în care vor fi împărţite ajutoarele, Comisia se va asigura că acestea sunt distribuite în mod corect, ţintite şi eficiente, în special în acele state membre ai căror fermieri au avut cel mai mult de suferit de pe urma evoluţiilor de pe piaţă, a informat Executivul european într-un comunicat de presă. 

Mai multe mii de producători de lapte şi carne de porc au protestat luni pe străzile din Bruxelles, pe fondul reuniunii miniştrilor agriculturii din ţările membre. Embargoul rus asupra produselor agricole, decretat de Moscova în replică la sancţiunile adoptate de UE după criza ucraineană, apasă greu asupra pieţelor, în condiţiile în care Rusia era destinaţia a 10% din exporturile agricole din UE. La rândul ei, piaţa laptelui suferă din cauza unei supraproducţii la nivel mondial. Pe lângă lipsa pieţei din Rusia, cererea scăzută din China şi creşterea producţiei în cadrul UE după eliminarea cotelor de lapte la 31 martie au creat un dezechilibru. 

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, împreună cu secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, George Turtoi, au participat, luni, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultură şi Pescuit). 

AGERPRES