Până acum, guvernul de la Madrid nu a reuşit să clarifice modul în care are de gând să finanţeze Bankia, a patra mare bancă din Spania, cu 23,5 miliarde de euro, scrie Agerpres.
Această lipsă de claritate provoacă confuzie pe pieţele financiare, iar costurile de creditare ale Spaniei se apropie de nivelul la care Irlanda şi Portugalia au fost nevoite să ceară sprijin extern. Temerile că Spania nu va reuşi singură să-şi salveze sectorul financiar a condus la căderea monedei euro la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani.

"Ceea ce vrem în primul rând de la guvernul spaniol este să ne spună cum are de gând să restructureze Bankia, care sunt opţiunile pe care le are în vedere", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Amadeu Altafaj.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a mai spus că Spania ar trebui să se ocupe singură de refinanţarea sectorului bancar, fie prin mecanisme de piaţă, fie prin fonduri guvernamentale, mai degrabă decât printr-un pachet de sprijn european care ar avea conotaţii negative.

Comisia Europeană a anunţat miercuri că ar putea lua în considerare recapitalizarea directă a băncilor din zona euro prin intermediul Mecanismului european de stabilitate (MES) şi a propus de asemenea să ofere mai mult timp Spaniei pentru a-şi reduce deficitul bugetar.

Cu toate acestea, în forma actuală, Mecanismul european de stabilitate (MES), care ar urma să intre în funcţiune în luna iulie, nu poate împrumuta direct băncilor, ci doar statelor. Pentru a modifica acest lucru va fi nevoie ca statele membre să modifice tratatul care stă la baza ESM, tratat pe care unele state membre l-au ratificat deja.

La rândul său, guvernul spaniol a anunţat că Fondul de sprijinire a sectorului bancar va emite bonduri pentru a injecta fonduri în Bankia însă bancherii susţin că în prezent piaţa de bonduri sindicalizate este blocată deoarece investitorii sunt mult prea nervoşi pentru a-şi asuma riscuri cu Spania.