Guvernul României a adoptat recent o strategie pe care și Comisia Europeană o susține. Executivul comunitar anunță miercuri că sprijină România în elaborarea strategiei de dezvoltare economică şi socială a Văii Jiului.

Menționăm faptul că reacția Comisiei Europene vine după ce pe 13 iulie, Guvernul României a aprobat Strategia de dezvoltare economico-socială a Văii Jiului, cu un buget alocat de peste 230 de milioane de euro.

Strategia Guvernului are la bază îmbunătăţirea calităţii vieţii în regiune şi pe asigurarea tranziţiei acesteia către economia verde, pe promovarea diversificării economice, a inovării şi a spiritului antreprenorial, pe valorificarea patrimoniului natural şi cultural local, dar şi pe îmbunătăţirea accesibilităţii în cadrul regiunii, precum şi a legăturii cu regiunile învecinate.

Strategia de dezvoltare a Văii Jiului, finanțată din fonduri naționale și europene

Totodată, autoritățile din România au în plan să utilizeze fonduri europene, dar și fonduri naționale, inclusiv prin mecanismul pentru o tranziţie justă.

Comisia Europeană susține acest demers, se arată în comunicatul transmis miercuri. Executivul comunitar precizează că sprijinul tehnic, finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului de sprijin pentru reforme structurale, a fost menit să promoveze potenţialul regiunii de relansare economică şi de dezvoltare socială a comunităţilor.

Totodată, sursa citată mai arată și că acesta a inclus ”un angajament foarte cuprinzător al părţilor interesate, elaborarea strategiei de dezvoltare economică şi socială a regiunii şi un plan de acţiune clar pentru punerea sa în aplicare, identificarea posibilelor surse de finanţare, dezvoltarea unei rezerve de proiecte şi un plan de comunicare. De asemenea, au avut loc schimburi de bune practici cu alte regiuni carbonifere din UE”, arată CE.

Cum poate ajuta Comisia Europeană România în acest demers

În ceea ce privește ajutorul venit din partea Comisiei Europene, sursa citată precizează că instrumentul de sprijin tehnic este principalul instrument pe care UE îl poate oferi astfel încât reformele să poată fi duse la îndeplinire.

„Instrumentul de sprijin tehnic este principalul instrument prin care Comisia Europeană poate oferi sprijin tehnic în scopul îndeplinirii reformelor din UE, în urma solicitărilor autorităţilor naţionale.

Acesta face parte din cadrul financiar multianual şi din Planul de redresare pentru Europa, bazându-se pe succesul predecesorului său, Programul de sprijin pentru reforme structurale, prin care s-au pus în aplicare peste 1.400 de proiecte de sprijin tehnic în toate statele membre începând din 2017”, se mai arată în comunicat.