"Nu cred că putem concluziona, după câteva zile de serioase evoluţii pe pieţe, că suntem pe cale de a intra într-un fel sau altul de recesiune", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Olivier Bailly, într-o conferinţă de presă.
Potrivit Bruxellesului, există "semne de recuperare, chiar dacă uneori sunt foarte limitate".

Olivier Bailly a amintit că multe ţări, precum Spania şi Italia, şi-au accelerat măsurile de consolidare fiscală, iar altele au adoptat reforme structurale ‘care vor contribui la recuperare şi vor ajuta Europa să iasă din actuala situaţie’.

"Suntem mai optimişti decât pieţele financiare", a subliniat purtătorul de cuvânt.

Comisia Europeană a apreciat, pe de altă parte, că este ‘prea devreme’ să se vorbească de posibilele consecinţe pe termen lung ale turbulenţelor din ultimele zile de pe pieţele financiare şi nu a dorit să se pronunţe cu privire la decizia agenţiei de evaluare financiară Standard & Poor’s de a retrograda ratingul SUA de la ‘AAA’ la ‘AA+’.

Olivier Bailly a amintit totuşi că Bruxellesul are anumite ‘îndoieli’ cu privire la influenţa şi analizele agenţiilor de evaluare financiară în Europa.

Potrivit executivului comunitar, liderii ţărilor din zona euro au luat deciziile pertinente la reuniunea din 21 iulie.

"Acum este momentul de a le aplica", a mai spus Olivier Bailly, care a subliniat că este deosebit de important ca aceste măsuri să fie adoptate de parlamentele naţionale prin procedură "rapidă".

Purtătorul de cuvânt a apreciat de asemenea că totdeauna va exista un dezechilibru între pieţe, "care pot reacţiona în câteva secunde", şi deciziile politice, care trebuie să urmeze căile democratice.

Olivier Bailly a exclus totodată posibilitatea organizării unui nou summit european pentru a aborda problema crizei datoriei, deoarece Comisia Europeană consideră că măsurile necesare sunt adoptate şi că mai rămâne doar aplicarea lor.
SURSA: Agerpres