Pentru prima dată, industriile ucrainene din domeniul apărării vor putea participa la proiectele FEA, în semn de solidaritate și sprijin pentru Ucraina, potrivit deciziilor luate de Comisia Europeană. Investițiile sunt aliniate cu Planul ReArm Europe/Readiness 2030 și cu Cartea Albă privind pregătirea europeană în domeniul apărării, care oferă o nouă direcție strategică și definesc prioritățile de investiții în acest domeniu vital.
Comisia Europeană investește 910 milioane de euro pentru dezvoltarea apărării în Europa
Cu un buget total de 7,3 miliarde euro pentru perioada 2021–2027, Fondul European de Apărare reprezintă principalul instrument al Uniunii Europene pentru sprijinirea cooperării în cercetare și dezvoltare militară. FEA susține colaborarea între întreprinderile de toate dimensiunile și instituțiile de cercetare din statele membre ale UE și Norvegia, stimulând transformarea și extinderea ecosistemului european de apărare prin Sistemul UE de Inovare în Domeniul Apărării (EUDIS).
Ediția din acest an a atras un interes record din partea industriei, cu 299 de propuneri depuse, implicând 625 de entități juridice din 25 de state membre ale UE și Norvegia. Participarea crescută subliniază dorința puternică de cooperare europeană și dezvoltare comună a capabilităților de apărare. IMM-urile au avut un rol major în propunerile selectate, reprezentând peste 38% din entitățile participante și beneficiind de peste 27% din finanțare.
„Propunerile selectate sprijină dezvoltarea unor capabilităţi critice, cum ar fi sistemele de apărare aeriană şi antirachetă şi vehiculele aeriene fără pilot, care vor permite forţelor armate europene să răspundă ameninţărilor emergente şi să ne protejeze cetăţenii, fie prin consolidarea apărării noastre colective, fie prin sprijinirea partenerilor noştri, cum ar fi Ucraina, în eforturile lor de a se apăra împotriva agresiunii străine”, a declarat comisarul pentru apărare şi spaţiu, Andrius Kubilius.

360 de milioane de euro vor merge către 39 de proiecte de cercetare
Dintre fondurile alocate, 360 de milioane de euro vor merge către 39 de proiecte de cercetare, iar 539 de milioane către 23 de proiecte de dezvoltare a capabilităților. De asemenea, 45 de milioane de euro sunt dedicate sprijinirii tehnologiilor disruptive, menite să transforme semnificativ produsele și conceptele existente din domeniul apărării, prin eficiență crescută, simplitate și costuri mai reduse.
Printre proiectele inovatoare se numără METASTEALTH, axat pe dezvoltarea materialelor stealth de ultimă generație, și UAS din Ucraina, care vizează sisteme aeriene avansate bazate pe inteligență artificială. Alte exemple sunt ENGRTII, ce reunește peste 45 de parteneri pentru a dezvolta o nouă generație de giravioane europene până în 2030, și EUROSWEEP, care va crea un sistem autonom european pentru deminare.
Comisia va începe semnarea acordurilor de grant cu consorțiile implicate
În plus, FEA contribuie pentru prima dată la obiectivele platformei „Tehnologii Strategice pentru Europa” (STEP), o inițiativă ce sprijină dezvoltarea tehnologiilor critice în UE. 15 teme din cadrul cererilor de propuneri au primit marca STEP, oferindu-le acces sporit la finanțări publice și private.
După selecția proiectelor câștigătoare, Comisia Europeană va începe semnarea acordurilor de grant cu consorțiile implicate, cu intenția de a finaliza acest proces până la sfârșitul anului.