România va înregistra un deficit bugetar de 8% din PIB, cu circa 1% faţă de ţinta agreată cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), în lipsa unor măsuri ferme, apreciază Comisia Europeană (CE) în prognoza de primăvară publicată miercuri.

Ţinta de deficit bugetar va fi depăşită pentru că măsurile luate de guvern sunt insuficiente, consideră CE, iar cadrul macroeconomic al României s-a deteriorat.

Cauzele care vor duce la ratarea ţintei angajate sunt: deficit bugetar mai mare decât cel anticipat în 2009, creştere economică de 0,8% în 2010, şi nu de 1,3%, aşa cum s-a calculat în proiecţia bugetară, încasări bugetare slabe în primul trimestru, cu precădere din TVA, impozit pe venit şi contribuţii sociale, achitarea de către Rompetrol doar a jumătate din datoria istorică pe care ar fi trebuit să o plătească statului în 2010.

Conform aceleiaşi prognoze, ţinta de inflaţie asumată de BNR nu va fi atinsă nici în 2010, iar estimarea CE este o rată de 4,3% în 2010, în principal ca urmare a creşterii accizelor la produsele din tutun şi petrol. Creşterea economică va fi sub cea prognozată în iarnă, cu 0,5%.

Potrivit CE, modificarea în jos a indicatorului de creştere este influenţată de consumul privat scăzut, majorarea lentă a salariilor şi rata ridicată a şomajului. Aceasta este estimată la 8,5% în 2010, cu o diminuare până la 7,9% anul viitor.

Datoria publică va fi de 30,5% în acest an faţă de 23,5% în 2009 şi va urca la 35,8% în 2011 pe măsură ce deficitele guvernamentale vor continua să fie mari.

Datele prognozei de primăvară au fost publicate de CE, în timp ce o delegaţie a acesteia şi a FMI se află la Bucureşti pentru evaluarea acordului internaţional de sprijin financiar al României, în valoare de 20 de miliarde de euro.