Liderii UE, reuniţi în cadrul unui summit, au adoptat joi un compromis privind statul de drept care să permită ridicarea veto-urilor ungar şi polonez asupra bugetului şi deblocarea planului de relansare post-Covid, a anunţat preşedintele Consiliul European, Charles Michel.

”Acord în privinţa bugetului multianual şi a Planului de relansare «Viitoarea generaţie UE». Acum putem începe implementarea şi reconstruirea economiilor noastre. Planul de relansare crucial va stimula tranziţia ecologică şi digitală”, a anunţat el pe  Twitter.

Bugetul UE 2021-2027 (1,074 miliarde euro) şi planul de relansare post-Covid (750 miliarde euro) au fost adoptate în iulie, dar au fost blocate de Budapesta şi Varşovia pentru a se opune unui mecanism care condiţiona accesarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Noul mecanism european de condiţionalitate, adoptat prin majoritate calificată în urma unei înţelegeri între Parlamentul European şi preşedinţia germană a Consiliului UE, permitea suspendarea fondurilor europene în cazul unui stat membru atunci când Comisia Europeană consideră că acesta încalcă statul de drept, dacă statele membre aprobă prin majoritate calificată această măsură împotriva respectivei ţări.

Decizia finală va aparține Curții de Justiție a UE

Acuzând că acest mecanism nu are criterii clare şi poate fi folosit ca un instrument politic arbitrar de sancţionare a ţărilor care promovează politici neagreate la Bruxelles, guvernele polonez şi ungar au blocat prin veto pe 16 noiembrie bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 (de 1.074 de miliarde de euro) şi planul ”Next Generation” care are la bază un fond de 750 de miliarde de euro din care statele membre vor accesa credite şi granturi.

Pentru a renunța la veto, Ungaria și Polonia au primit o concesie din partea Comisiei Europene: orice eventuală sancțiune prin mecanismul care leagă fondurile UE de respectarea statului de drept va trebui să aștepte o decizie finală a Curții de Justiție a UE.

Consiliul Uniunii Europene, care reprezintă statele membre, şi Parlamentul European ajunseseră la un acord asupra bugetului UE pentru 2021, dar pentru ca acesta să devină aplicabil era nevoie ca Polonia şi Ungaria să-şi ridice veto-ul asupra bugetului multianual al UE pentru perioada 2021-2027, pe care-l blocau odată cu fondul de redresare post-pandemie pentru a se opune condiţionării accesării fondurilor europene de statul de drept.