În schimbul dreptului de achiziţie a acestor doze, Uniunea Europeană va finanţa parţial dezvoltarea vaccinului. Dacă acesta va trece cu succes etapele testelor clinice, ceea ce Sanofi-GSK estimează că s-ar putea întâmpla anul viitor, dozele vor putea fi cumpărate de statele membre pe o bază proporţională în funcţie de populaţia fiecăreia.

Acest nou contract este încheiat în ziua care este termenul limită dat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) membrilor săi pentru a se alătura schemei COVAX, ce are drept obiectiv susţinerea achiziţionării şi distribuirii dozelor pentru imunizarea împotriva COVID-19 în mod echitabil la nivel global.

Comisia Europeană continuă negocierile şi cu alte societăţi farmaceutice pentru achiziţia unor potenţiale vaccinuri împotriva COVID-19, printre acestea fiind Johnson & Johnson, Curevac, Moderna şi BioNTech.

Coronavirus a făcut prăpăd în lume

De la începutul apariției sale în orașul chinezesc Wuhan, coronavirus a făcut peste 900 de mii de decese și mai mult de 30 de milioane de contaminări la nivel mondial.

Universitatea Johns Hopkins susține că cele mai multe cazuri de coronavirus au fost înregristrate în Statele Unite ale Americii – peste 6,6 milioane, India – 5,1 milioane, Brazilia – 4,4 milioane și Rusia cara a depășit recent pragul de 1 milion de infectări.

Site-ul universității americane mai menționează că primele patru cele mai afectate țări însumează peste 17,3 milioane de cazuri.

Lista statelor cu cele mai multe cazuri înregistrate continuă cu Peru, Columbia, Mexic și Africa de Sud.

Cea mai afectată țară din Europa

Potrivit Universității Hopkins, în Europa, cea mai afectată țară este Spania, cu peste 625.600 de contaminări şi 30.405 decese asociate noului coronavirus.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) arată că în Europa au fost confirmate 5 milioane de cazuri şi peste 228.000 decese, de la începutul pandemiei.

Mai multe țări europene se luptă cu o dublare a cazurilor de coronavirus în ultimele săptămâni. Numai în ultimele şapte zile au fost raportate peste 300.000 de noi contaminări.