Comisia Europeană vine cu noi informații. Purtător de cuvânt al Executivului Comunitar a declarat pentru Agerpres că au fost primite o serie plângeri în legătură cu procesul de liberalizare a pieţei din România.Totodată, el a mai precizat că Executivul comunitar a trimis autorităţilor române o scrisoare pe 26 ianuarie privind ridicarea restricţiilor de export impuse Hidroelectrica.

Declarațiile acestuia vin în contextul în care Agerpres a solicitat biroului de presă al Executivului european precizări cu privire la sesizările primite referitoare la procesul de liberalizare a pieţei de electricitate din România.

„Comisia confirmă că a primit plângeri în legătură cu acest subiect, pe care le analizează în conformitate cu procedurile în vigoare”, a precizat reprezentantul CE. Totuși, acesta nu a oferit mai multe detalii legate de plângerile primite.

Comisia Europeană discută cu autoritățile române

Totodată, acesta a mai adăugat că Executivul european a trimis autorităţilor române, pe 26 ianuarie, o scrisoare privind modul în care România armonizează legislaţia naţională cu cea europeană în privinţa comerţului cu energie.

El a mai adăugat că autoritățile române și Comisia Europeană poarte discuții continue pentru a soluționa problemele.

„În plus, Comisia poartă în prezent dialoguri cu autorităţile române pentru a se asigura că legislaţia din România din domeniul schimburilor de energie este armonizată cu cea europeană, având în vedere şi decizia Curţii (Europene de Justiţie – n.r.) din 17 septembrie 2020, în cazul C-648/18 ‘Hidroelectrica’. O scrisoare în acest sens a fost trimisă ANRE şi autorităţilor române pe 26 ianuarie 2021”, a continuat purtătorul de cuvânt.

Comisia Europeană consideră că fără aceste modificări în legislaţie, unele prevederi pot avea efectul restricţiilor la export.

„Comisia a luat act de decizia instanţei din cazul ‘Hidroelectrica’, potrivit căreia prevederile din legislaţia naţională care obligă producătorii de energie să vândă electricitatea disponibilă pe platformele manageriate de un singur operator, destinate comerţului de energie pe piaţa naţională, constituie măsuri care au efecte echivalente cu restricţionarea exporturilor”, se mai arată în răspunsul oficialului european.