Mai precis, Comisia Europeană a aprobat joi, 19 ianuarie, o schemă de ajutoare în valoare totală de 44 milioane euro, respectiv 217,7 milioane de lei, notificată de România pentru sprijinirea crescătorilor de bovine.

Schema a fost aprobată în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, potrivit informațiilor transmise într-un comunicat al Executivului comunitar.

Ajutorul va fi acordat sub formă de granturi directe

Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 şi modificat ulterior la 20 iulie 2022 şi la 28 octombrie 2022.

De asemenea, ajutorul va fi acordat sub formă de granturi directe. Trebuie menționat că obiectivul schemei este de a-i compensa pe beneficiarii eligibili pentru o parte din costurile suplimentare provocate de creşterea preţurilor la combustibili, energie şi furaje şi de-a ajuta să depăşească dificultăţile financiare legate de actuala criză geopolitică.

Totodată, Comisia Europeană a constatat că schema-cadru de ajutoare a României îndeplineşte condiţiile prevăzute în cadrul temporar de criză.

Ajutorul va fi acordat până cel târziu la 31 decembrie 2023

Ajutorul nu depăşeşte 250.000 euro per beneficiar şi va fi acordat până cel târziu la 31 decembrie 2023.

Comisia Europeană a subliniat că schema de ajutoare acordată de România este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar de criză.

În acest context, Comisia Europeană a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

A fost introdus pentru prima dată în România sprijinul de bunăstare pentru taurine

Anterior, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat că introducerea, prin Planul Naţional Strategic (PNS) 2023-2027, a măsurilor de sprijin de „bunăstare pentru taurine” sunt motivate de faptul că „această specie se află într-un moment dificil.

„Este pentru prima dată în România când introducem bunăstare pentru taurine, fie taurine de carne, fie de lapte. Ştim foarte bine că această specie se află într-un moment dificil. Peste tot la noi cunoaşteţi acest lucru. E o greutate formidabilă generată şi de seceta pe care am avut-o, pe care aţi gestionat-o în primul rând cu buzunarul dumneavoastră, mai puţin în această zonă, dar şi aici taurina, vaca de lapte, acum este duşmanul număr unu al planetei, a devenit principalul poluator. Toate cătările acuzelor sunt între coarnele vacii, vaca e de vină pentru tot.

În condiţiile în care ştim foarte bine că ecosistemul trebuie să rămână într-o corelaţie optimă, iar planta fără animal sau terenuri fără animal nu există. Cum nu poate exista zootehnie fără producţie vegetală, cum de altminteri nu poate fi industrie prelucrătoare din zootehnie dacă n-ai animal. Păi despre ce vorbim aici? Acest ecosistem care, pe de o parte, menţine nuanţa biodiversităţii şi interesului european şi nu numai, trebuie să îl vedem în realitatea lui şi în dimensiunea lui pentru a putea mergem mai departe. Şi de aceea introducem bunăstarea pentru prima dată ca formă de sprijin, introducem plata pe lapte şi taurină”, a declarat Petru Daea, în cadrul conferinţei regionale de la Târgu Mureş a Caravanei Cunoaşterii PNS 2023-2027.