ANSVSA anunță ultima decizie luată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – Centrul Naţional de Combatere a bolilor. Mai exact, potrivit sursei citate, în cursul serii de vineri s-a decis suspendarea organizării şi desfăşurării comerţului ambulant cu păsări şi suspendarea activităţilor comerciale cu păsări vii, (de la puii de o zi până la păsările de reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populaţiei.

Sursa citată menționează că măsurile vor fi aplicate la nivel națională, pe o perioadă de 30 de zile. Totodată, decizia de suspendare a activităților vine în contexutul diagnosticării virusului gripei aviare la păsările dintr-o exploataţie comercială de păsări din localitatea Ungheni, judeţul Mureş.

Virusul a fost conformat joi seară de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, la păsările dintr-o exploataţie comercială din localitatea Ungheni, ferma având un efectiv de 180.000 de capete.

Pe lângă măsurile menționat anterior, potrivit ANSVSA, la nivelul exploataţiei infectate au fost impuse restricţii de mişcare a păsărilor, personalului, mijloacelor de transport şi furajelor.

În același timp, a fost demarată și eutanasierea păsărilor existente în focar, iar cadavrele vor fi ecarisate prin incinerare, împreună cu resturile de furaje, cu aşternutul şi cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie. După îndepărtarea cadavrelor şi a deşeurilor, întreaga suprafaţă a fermei, precum şi utilajele şi mijloacele de transport vor fi dezinfectate, precizează ANSVSA.

Cine va putea comercializa păsări

Potrivit sursei citate, decizia luată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prevede că în următoarele 30 de zile, comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată.

Totodată, se anunță și controale masive în țară. Mai exact, verificarea respectării acestor măsuri se realizează prin acţiuni de control organizate în comun de către structurile teritoriale ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Ministerul Afacerilor Interne, inclusiv prin efectuarea de controale în trafic şi în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat, ce vizează transporturile de păsări vii, precizează ANSVSA.

Sursa citată precizează că odată cu contextul epidemiologic în care se află România dar și alte țări, numărul focarelor de gripă aviară crește în aproape toată Europa, iar presiunea virală este foarte mare şi de aceea este absolut necesară impunerea şi respectarea unor măsuri suplimentare pentru a preveni răspândirea acestei boli.

De menționat este faptul că, la nivel european, pierderile economice cauzate de evoluţia gripei aviare sunt foarte mari, statul cel mai afectat fiind Polonia. Acesta este și motivul pentru care ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate şi respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi, pentru a împiedica răspândirea gripei aviare pe teritoriul ţării noastre şi a evita pagubele economice enorme generate de această boală.