ANSVSA vine cu noi informații. Potrivit sursei citate, un focar de gripă aviară a fost confirmat la o fermă din județul Mureș. În acest context, autoritățile au decis sacrificarea celor 180.000 de păsări. În același timp, au mai fost luate și măsuri de protecție, inclusiv  controale la toate fermele de păsări din ţară.

”Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o exploataţie comercială, cu un efectiv de 180.000 de capete, din localitatea Ungheni, judeţul Mureş, în seara zilei de 6 mai 2021.

Imediat, la nivel central s-a activat Unitatea Operaţională Centrală condusă de preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Viorel Chioveanu şi la nivel local a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Mureş, care a adoptat Programul de Măsuri pentru combaterea şi stingerea focarului de gripă aviară”, a transmis ANSVSA.

În ceea ce privește restricțiile împuse, ANSVSA menționează că la nivelul exploatației infectate s-au impus reguli de mișcare atât al păsărilor, personalului, cât și ale mijloacelor de transport și a furajelor. De asemnea, uremează și dezinfectarea tuturor utilajelor și a mijloacelor de transport imediat după ce păsările vor fi sacrificate.

”A fost demarată eutanasierea păsărilor existente în focar, iar cadavrele vor fi ecarisate prin incinerare, împreună cu resturile de furaje, cu aşternutul şi cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie. După îndepărtarea cadavrelor şi a deşeurilor înreaga suprafaţă a fermei precum utilajele şi mijloacele de transport vor fi dezinfectate”, a mai transmis ANSVSA.

Restricțiile anunțate de ANSVSA

De menționat este faptul că, în jurul focarului s-a delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km unde. Aici s-au luat o serie măsuri extrem de stricte de circulaţie a persoanelor, a animalelor şi a mijloacelor de transport. Mai exact, este vorba despre:

  • Recensămantul tuturor exploataţiilor cu păsări, inspectarea de către medicii veterinari a tuturor exploataţiilor cu păsări;
  • Interdicţia de mişcare a păsărilor, ouălor în zonele de protecţie;
  • Restricţionarea mişcării persoanelor între exploataţii;
  • Respectarea normelor minime de biosecuritate şi asigurarea dezinfecţiei persoanelor, mijloacelor de transport;
  • Anunţarea medicilor veterinari despre orice cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări şi afluirea căt mai rapidă către laborator a probelor;
  • Informarea locuitorilor cu privire la pericolul apariţiei şi răspandirii virusului gripei aviare;
  • Separarea în cadrul gospodăriei în măsura posibilităţilor a raţelor şi găştelor de celelalte păsări domestice;
  • Interzicerea creşterea păsărilor în aer liber, acestea fiind închise obligatoriu în spaţii special amenajate.

ANSVSA anunță controale în România

În același timp, pentru siguranța consumatorilor, ANSVSA a anunțat controale masive. Totodată, restricțiile anunțate anterior ar urma să fie impuse timp de 30 de zile, până la stabilirea anchetei epidemiologice care este deja în desfășurare.

”La nivelul exploataţiilor comerciale de păsări de pe întreg teritoriul României se vor face controale privind respectarea măsurilor de biosecuritate şi aplicarea de măsuri de biosecuritate suplimentare. În zonele cu restricţii, măsurile vor fi menţinute minim treizeci de zile. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare în vederea stabilirii sursei de infecţie şi a trasabilităţii păsărilor”, a mai transmis ANSVSA.

De menționat este faptul că, serviciile sanitare veterinare împreună cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmerie Mureş, au restricţionat drumurile de acces către explotaţia afectată.

Totodată, împreună cu Poliţia Rutieră vor fi intensificate controalele în trafic, în vecinătatea Punctelor de Trecere a Frontierei de stat, pe rutele comerciale prin care se realizează schimburile intracomunitare cu păsări vii, carne de pasare, ouă de consum şi de incubaţie între România şi Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria şi alte state membre în care evoluează gripa aviară.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a notificat toate structurile abilitate de la nivel naţional şi structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE), despre confirmarea acestui focar de gripă aviară pe teritoriul României.

În prezent, se înregistrează a creştere explozivă a focarelor de gripă aviară în Europa, boala evoluând în: Ungaria, Bulgaria, Cehia, Germania, Franţa, Polonia, Danemarca, Slovacia, Belgia şi Suedia.

”În contextul epidemiologic al evoluţiei gripei aviare în Europa, se impune supravegherea şi monitorizarea păsărilor domestice, dar şi a celor sălbatice care reprezintă, conform legislaţiei şi a studiilor de specialitate, sursa naturală a virusului gripal aviar.

În acest sens, ANSVSA se află într-o colaborare permanentă cu Ministerul Apelor şi Pădurilor, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România şi alte asociaţii de profil. ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalităţile la păsări şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre”, a mai transmis instituţia.