Probleme în Ungaria din cauza gripei aviare: Autoritatea Sanitară Veterinară din ţara vecină a ordonat sacrificarea unui număr de aproximativ 90.000 de curcani în nord-vestul Ungariei, existând suspiciuni că virusul gripei aviare s-a răspândit în rândul animalelor, transmite agenţia MTI.

Ordinul venit din partea autorităţii a fost dat încă de săptămâna trecută, după ce a descoperit o scădere a consumului de hrană şi apă în fermele din apropierea satului Acs, iar numărul de păsări decedate a crescut. Prezenţa virusului gripei aviare a fost confirmată miercuri.

Autoritatea Sanitară Veterinară a transmis că monitorizează fermele pe o rază de 13 kilometri din jurul satului unde a fost identificat virusul.

Fermierii din Ungaria au primit ordin să îşi ţină păsările în spaţii închise încă din luna noiembrie a anului trecut, având în vedere pericolul reprezentat de păsările migratorii.

Virusul gripei aviare H5N8 a perturbat semnificativ producţia de carne de pasăre la începutul lui 2014 în Asia şi la finele acelui an s-a răspândit şi în Europa. Ultima dată când Ungaria s-a confruntat cu gripa aviară a fost la începutul lui 2020.

Până acum, nu există cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la păsări la oameni, însă descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat să ţină păsările închise.

Sute de mii de păsări sacrificate şi în Franţa din acelaşi motiv

Cu o zi în urmă, Ministerul francez al Agriculturii anunţa că peste 200.000 de raţe au fost sacrificate în Franţa pentru a opri răspândirea gripei aviare în crescătorii şi alte 400.000 urmează să fie sacrificate, scrie Agerpres.

Un număr de aproximativ 100.000 de raţe au fost sacrificate în interiorul focarelor de gripă aviară identificate, în timp ce 104.000 au fost sacrificate preventiv în zonele din jurul focarelor, a declarat şeful serviciului veterinar, Loic Evain. „Au mai rămas aproape 400.000 de exemplare care vor fi sacrificate preventiv”, a adăugat Loic Evain.

Potrivit ultimului bilanţ publicat duminică de Ministerul Agriculturii, Franţa avea 61 de focare de gripă aviară, iar 48 dintre acestea au fost identificate în departamentul Landes (sud-vest-ul Franţei), o regiune care are un număr mare de ferme de gâşte şi raţe care sunt crescute pentru a produce foie gras.

Autorităţile franceze au decis să sacrifice, preventiv, toate păsările care sunt crescute pe o rază de un kilometru în jurul unui focar de gripă aviară identificat. Pe o rază cuprinsă între unul şi trei kilometri din jurul unui focar vor fi sacrificate toate păsările înotătoare, indiferent dacă sunt ţinute în spaţii închise sau nu, la fel ca şi alte tipuri de păsări care nu sunt în spaţii închise, a precizat Loic Evain.