Elba Timişoara estimează o scădere de 15% a cifrei de afaceri în acest an, faţă de 2008, la 34 milioane euro, declin temperat de comenzile din industria auto şi de cererea pentru sisteme de iluminat, care se menţin la un nivel ridicat, celelalte segmente de activitate fiind în cădere puternică.

„Cu excepţia primelor două luni, ianuarie şi februarie, cererea din industria auto este la nivelul celei de anul trecut. Aproximativ la fel stă situaţia şi în cazul sistemelor de iluminat, cum ar fi cele pentru intersecţii şi monumente, care încep de la proiect şi culminează cu execuţia corpurilor”, a declarat, azi, directorul de dezvoltare al Elba Timişoara, Teodor Mermeze.

Mermeze a adăugat că celelalte două segmente de activitate ale Elba – produsele de iluminat casnic, industrial, ornamental şi matriţele pentru mase plastice – sunt în scădere cu 35-40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Reducere cu 20% a personalului

„Am avut noroc că în auto au fost implementate programele «Rabla» în mai multe ţări şi Dacia (producător auto pentru care Elba este furnizor – n.r.) exportă mult în Germania şi Franţa. Nu ştiu însă ce o să ne facem anul viitor. Pe de altă parte, acum suntem afectaţi de scăderea investiţiilor în construcţii, dar credem că am atins limita inferioară a crizei şi sperăm să nu ajungem mai jos. Am încercat să ne organizăm pentru nivelul acesta”, a spus Mermeze.

Pentru a se adapta la noile condiţii economice, Elba a redus cu aproximativ 20% personalul, de la circa 1.130 de angajaţi înainte de criză, la jumătatea anului trecut, la 900 de persoane în prezent. Reducerea personalului a avut loc treptat, mai întâi prin neprelungirea a 84 de contracte de muncă pe perioadă determinată, potrivit lui Mermeze.

Compania din Timişoara estimează că cifra de afaceri generată de activitatea în sectorul auto va urca de la aproximativ 55% din totalul de anul trecut la aproape 65% în acest an.

SURSA: Mediafax