Nicolae Ciucă a evidențiat că proiectul de lege pentru combaterea evaziunii fiscale a fost promulgat de către președintele României. El a menționat că aceasta reprezintă o etapă importantă în justiție, conform constatărilor Curții Constituționale în avizul de constituționalitate.

Nicolae Ciucă a subliniat că, în multe cazuri, executarea pedepsei nu a dus la remedierea faptei comise. El a menționat că recuperarea prejudiciului, împreună cu majorarea de 15% și dobânzile/penalitățile aferente, oferă o soluție mai eficientă.

Nicolae Ciucă explică importanța legii privind combaterea evaziunii fiscale

Liderul PNL a explicat, pe Facebook, că, prin acest proiect de lege, se urmărește consolidarea capacității statului de a combate evaziunea fiscală.

El a reamintit că nereținerea impozitelor și/sau a contribuțiilor poate fi pedepsită cu până la 5 ani de închisoare. Sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor fiscale poate atrage o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare.

Se dezincriminează faptele de evaziune fiscală în anumite condiții

Amintim că președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea referitoare la unele măsuri pentru consolidarea capacității de combatere a evaziunii fiscale, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Acest act normativ dezincriminează faptele de evaziune fiscală în cazul în care prejudiciul este mai mic de un milion de euro și este acoperit integral, fiind majorat cu 15%.

Pe 19 decembrie 2023, Camera Deputaților a adoptat în mod decizional proiectul inițiat de liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Legea vizează unele măsuri pentru consolidarea capacității de combatere a evaziunii fiscale. Acest act normativ aduce modificări Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

Care sunt infracțiunile de evaziune fiscală și cum sunt pedepsite

Conform noilor prevederi din lege, nereținerea impozitelor și/sau contribuțiilor va constitui infracțiune. Ea va fi pedepsită cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă.

De asemenea, sunt considerate infracțiuni de evaziune fiscală și vor fi pedepsite cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi sau cu amendă anumite fapte. E vorba de acele acțiuni săvârșite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale:

  • evidențierea în actele contabile, în factura electronică sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale,
  • alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile,
  • executarea de evidențe contabile duble.

În ce condiții nu mai există pedepse

Pedeapsa similară va fi aplicată și pentru utilizarea cu rea-credință a sistemului național privind factura electronică în vederea creării aparenței de legalitate a unor operațiuni fictive sau disimulării circuitului tranzacțional real al bunurilor/serviciilor. Acest lucru e valabil și pentru utilizarea de aparate de marcat electronice fiscale care nu sunt conectate la sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale.

Sunt noi reguli în cazul în care prejudiciul este acoperit integral în termen de maxim 30 de zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente. În acest caz, fapta nu se pedepsește. Organele competente nu vor sesiza organele de urmărire penală.

De asemenea, s-a stabilit ce se petrece dacă prejudiciul este acoperit integral până la primul termen de judecată. În acest caz, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate.