Guvernul va adopta, în şedinţa de miercuri, un proiect de lege de completare a Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale prin care introduce pedeapsa cu închisoarea de la 7 la 15 ani pentru infracţiuni comise în cadrul unor scheme frauduloase cu caracter transfrontalier având ca efect diminuarea cu cel puţin 10.000.000 de euro, în echivalentul monedei naţionale, a resurselor bugetului Uniunii Europene.

Un alt proiect de lege va ratifica Acordul cuprinzător privind transportul aerian dintre statele membre ale Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est şi Uniunea Europeana şi statele membre ale acesteia, semnat la Bali – Indonezia, la data de 17.10.2022.

Conform expunerii de motive, scopul acordului este crearea treptată a unui spaţiu aerian comun între Uniunea Europeană, statele sale membre şi statele membre ASEAN, care să se bazeze în special pe norme identice în domeniul siguranţei, al securităţii, al managementului traficului aerian, al mediului, al protecţiei consumatorilor, al sistemelor de rezervare informatizate, precum şi cu privire la aspectele sociale.

Aprobarea plăţii unei contribuţii financiare voluntare

Totodată, pe masa Executivului se mai află şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea plăţii unei contribuţii financiare voluntare a României la bugetul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică în valoare de 50.000 de euro, destinată înfiinţării Biroului OCDE pentru Ucraina.

Guvernul va aproba şi hotărârile cuprinse în Protocolul celei de a doua sesiuni a Comisiei hidrotehnice interguvernamentale, semnat la Chişinău, la 3 noiembrie 2022, pentru aplicarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a apelor Prutului şi Dunării, semnat la Chişinău, la 28 iunie 2010.

În şedinţa de Guvern va fi aprobată, prin hotărâre, declararea proiectului de investiţii „Conductă de transport gaze naturale pentru alimentarea CET Mintia” ca proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale.

Prin raportare la dimensiunile conductei şi la presiunea de 50/40 bari, aferentă proiectelor de importanţă naţională, se creează posibilitatea dezvoltării reţelei naţionale de transport gaze care să asigure condiţiile optime pentru alimentarea cu gaze naturale a termocentralei de la Mintia, care va contribui la creşterea siguranţei în alimentarea cu energie electrică, asigurarea echilibrării sistemului energetic naţional şi contribuirea la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin utilizarea gazului natural ca şi combustibil pentru producerea energiei electrice.

Temele de interes aflate pe agenda Guvernului

Conducta de transport gaze naturale pentru alimentare CET Mintia inclusiv alimentarea cu energie electrică, protecţie catodică şi fibră optică, cu lungimea de cca 56 km este un obiectiv de investiţii care se va include în Programele de Modernizare şi Dezvoltare al SNTGN Transgaz SA Mediaş, şi va fi finanţat din surse proprii ale societăţii, se mai spune în document.

Pe agenda ședinței figurează şi un memorandum privind aprobarea prelungirii perioadei de implementare pentru o serie de proiecte finanţate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020).