Comasarea alegerilor 2024. Alegerile europarlamentare nu pot fi mutate constituțional

Comasarea alegerilor 2024. Mihai Tudose a reamintit că există două scrutine din cele patru care nu pot fi mutate constituțional. Acestea includ alegerile europarlamentare și alegerile parlamentare, naționale.

Ideea de a avea alegeri înainte de termen se practică în străinătate, oferind primarilor aleși un interval de trei luni pentru a se pregăti. Implementarea acestei idei și în România ar fi complexă, dar ar putea funcționa în cadrul structurilor partidelor politice.

Ar putea genera beneficii în ceea ce privește evitarea haosului total în România în cazul alegerilor locale din iunie 2024 deoarece ar exista patru luni de alegeri.

Cu toate acestea, există și-o partea negativă căci se vor amesteca două tipuri de alegeri care nu au legătură între ele. Primarii ar veni să facă campanie, în timp ce partidele ar transmite mesaje europene.

alegeri in Romania, vot
SURSA FOTO: Dreamstime

„Sunt două scrutine din cele patru care nu pot fi mutate constituțional. Este vorba de europarlamentare, unde data se stabilește la Bruxelles și alegerile parlamentare, naționale. Ideea asta de a avea alegeri înainte se practică și în America și prin alte țări. Pentru asta au timp în două, trei luni, primarii aleși să vină la primărie și să preia din mers.

Ideea va merge în cadrul structurilor partidelor. Sunt lucruri complicate, dar pe de-o parte avem beneficiul că nu mai avem, dacă vorbim de scenariul alegerilor locale aduse în luna iunie, din septembrie până în decembrie un haos total în România. Practic vor fi patru luni de campanie și alegeri.

Partea proastă e că amesteci două alegeri care nu au legătura una cu alta. Vine primarul și face campanie și tu vii cu mesajele europene. Ideea PSD este să nu se complice. Să lase lucrurile așa cum sunt, dar dacă cineva vine cu o idee, putem discuta”, a declarat, joi seară, Mihai Tudose în cadrul emisiunii TV „În fața națiunii”.

Există pericolul extremismului în România?

Mihai Tudose a atras atenția asupra pericolului extremist din România. Este important să fie luat în considerare interesul țării.

Cea mai mare problemă este lipsa de încredere. Potrivit lui, încrederea în structurile statului a început să dispară.

„Este un pericol extremist în România. Trebuie să ținem cont de interesul României pentru că după opinia mea, cea mai mare problemă este lipsa de încredere.

A început să dispară încrederea în structurile care guvernează Europa. Este o vină colectivă”, a adăugat social-democratul.