‘Estimăm un deficit bugetar de 3,5% pentru 2012. Ţinta guvernului este prea ambiţioasă, pentru acest an. Creşterea economică va fi de maximum 1 – 1,5%. Măsurile de austeritate au condus la reducerea deficitului bugetar la 4,35% în 2011. Ţinta deficitului bugetar pentru 2012 asumată de guvern faţă de FMI de 3% este improbabil să fie atinsă, în condiţiile în care a fost construită într-un scenariu de creştere economică de 3,5% – 4%. În condiţiile unei creşteri economice de 1,5% pentru 2012, în lipsa unor reduceri suplimentare de cheltuieli, deficitul bugetar pentru acest an poate varia între 3,5% – 4% din PIB’, a afirmat Cristian Ionescu.

Potrivit datelor Coface, deficitul de cont curent se va adânci la 4,5% în 2012, din cauza scăderii exporturilor, iar deficitul comercial este estimat la 4 – 4,5% din PIB.

Investiţiile străine directe vor fi de 2,2 miliarde euro, marcând o creştere faţă de 2011.

Principalele riscuri sunt legate de politicile prociclice şi de nivelul scăzut al cheltuielilor şi de gradul scăzut al absorbţiei fondurilor europene.

‘Politicile prociclice nu sunt de ajutor. O creştere economică nu vine din a cheltui mai puţin, ci din cheltuielile realizate pe acele direcţii care generează creştere şi valoare adăugată. Riscuri pentru anul 2012 sunt şi îndatorarea mediului privat, îndatorarea populaţiei, deficitul de cont curent ridicat, grad redus al absorbţiei fondurilor europene, nivelul scăzut al veniturilor guvernamentale în PIB’, a adăugat Cristian Ionescu.
SURSA: Agerpres