Ce spune Codul Rutier. Când trebuie să semnalizezi?

Codul Rutier impune semnalizarea oricărei schimbări de direcție. Regula este valabilă indiferent de tipul drumului sau de statutul prioritar al acestuia. Semnalizarea trebuie făcută din timp, astfel încât ceilalți participanți la trafic să fie corect informați despre intenția șoferului. Legea prevede și distanțele exacte la care trebuie acționat semnalul.

În localități, semnalizarea trebuie făcută cu minimum 50 de metri înainte de a vira sau schimba banda. În afara localităților, distanța crește la 100 de metri. Aceste valori nu sunt opționale, ci sunt reglementate de lege și trebuie respectate, transmite ProMotor.

Orice manevră care implică o schimbare a traiectoriei necesită semnalizare. Printre acestea se numără:

  • schimbarea benzii de circulație;

  • virarea spre stânga sau dreapta;

  • întoarcerea;

  • mersul cu spatele;

  • ieșirea dintr-un rând de vehicule parcate;

  • intrarea într-un rând de vehicule.

Legea precizează clar că semnalul trebuie menținut pe toată durata manevrei. Acesta se oprește abia după finalizarea completă a schimbării de direcție. Șoferul are și obligația să se asigure că poate face manevra fără a pune în pericol ceilalți participanți la trafic.

„Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanţi la trafic. Semnalizarea schimbării direcţiei de mers trebuie să fie menţinută pe întreaga durată a manevrei”, prevede Art. 54 din Codul Rutier actualizat.

Ce se întâmplă pe un drum prioritar?

O întrebare frecventă este dacă trebuie semnalizat atunci când se circulă pe un drum cu prioritate. Răspunsul este nu, doar în cazul în care șoferul își continuă deplasarea înainte fără a schimba direcția. Dacă virează la dreapta sau stânga, chiar dacă urmează traseul drumului prioritar, trebuie să semnalizeze.

Ceea ce contează este schimbarea direcției, nu statutul drumului. Polițistul Tavi Perțea explică simplu. Trebuie semnalizată orice schimbare de direcție, indiferent dacă drumul este prioritar sau nu.

„Răspunsul este că SEMNALIZĂM! Pentru că virăm la stânga, schimbăm direcția de mers. Dacă mergi înainte, nu semnalizezi. Dacă mergi stânga, semnalizezi. Dacă mergi dreapta, semnalizezi. Nu are nicio legătură în ce direcție merge drumul prioritar. Legea ne obligă să semnalizăm când virăm stânga sau dreapta”, a explicat polițistul Tavi Perțea pe contul său de YouTube.

Ce amenzi riști dacă nu semnalizezi

Nerespectarea obligației de semnalizare este sancționată conform legii 195/2002. Aceasta este considerată contravenție și se pedepsește cu 2-3 puncte de amendă. În 2025, un punct de amendă valorează 202,5 lei, echivalent cu 5% din salariul minim brut.

Așadar, șoferii care nu semnalizează pot primi o amendă între 405 și 607,5 lei. Această sancțiune este menită să descurajeze comportamentele iresponsabile în trafic și să crească nivelul de siguranță rutieră.