Dupa aproape un an de incertitudini, Ministerul Finantelor s-a hotarat sa iasa cu un proiect de modificare a Codului fiscal. Chiar daca acesta nu modifica impozitele “vedeta” (TVA si cota unica), tot va bulversa bugetele personale. Retin atentia in special modificarile privind impozitarea proprietatii si a veniturilor de pe piata de capital.

Finantele au reusit, in sfarsit, sa finalizeze proiectul Codului fiscal si intentioneaza sa il prezinte in Guvern spre aprobare si apoi Parlamentului. Proiectul de acum difera, insa, fata de cel prezentat la finele anului trecut, principalele modificari intervenind la capitolele referitoare la taxele si impozitele locale si la impozitarea veniturilor nerezidentilor. Dar modificarile nu sunt asa de importante si de bine gandite pe cat era de asteptat dupa o pauza atat de lunga. Astfel, la finele lui decembrie 2005, dupa ce “munca” la Cod durase aproape jumatate de an si dupa ce ministrul Finantelor anunta iminenta introducerii lui spre dezbatere in Guvern, Codul fiscal a fost retras pentru “imbunatatiri” si consultari. Consultarile cu mediul de afaceri si cu expertii fiscali nu au fost, insa, reluate decat de foarte putina vreme. In plus, Codul a fost publicat pe site-ul Ministerului Finantelor inainte ca expertii si mediul de afaceri sa apuce sa isi spuna ultimul cuvant. De altfel, in ziua postarii Codului, ar fi trebuit sa aiba loc ultima intrevedere a consultantilor cu ministerul pentru OK-ul final. “Ideea consultarilor cu mediul de afaceri si cu specialistii a aparut relativ tarziu si nu am avut timpul fizic necesar pentru discutii aprofundate. Dar mai avem cateva zile pentru a face comentarii”, ne-a declarat Dan Swartz, consultant fiscal. “E greu de spus daca suntem multumiti sau nemultumiti, in conditiile in care nu exista o strategie fiscala si nu stii catre ce anume vrei sa te indrepti pe viitor si de cati bani ai nevoie. Asa, taxele pot creste oricand”, spune si Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri.


Mai trebuie spus ca proiectul Codului fiscal mai poate suferi modificari si in urma sedintei de guvern de saptamana aceasta, dar mai cu seama in urma discutiilor din Parlament. Daca va amintiti, anul trecut, in Parlament a fost luata decizia introducerii a trei termene si trei cote diferite pentru impozitarea veniturilor de pe piata de capital. De aceea, iata principalele modificari la Codul fiscal. Asa cum anticipam, au intervenit “noutati” in ceea ce priveste impozitarea persoanei fizice. Astfel, a fost eliminata scutirea de impozit pentru veniturile programatorilor, “masura ceruta expres de Consiliul Concurentei”. De asemenea, a fost extinsa baza de impunere prin cuprinderea in veniturile din activitatile agricole si a celor din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda de catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati pentru utilizare ca atare. De asemenea, s-a stabilit retinerea a cinci la suta in timpul anului pentru veniturile din tranzactii cu titluri de valoare si regularizarea pe baza castigului net anual cu un impozit de 16%.
In ceea ce priveste TVA, modificarile legislative vor fi semnificative, impuse de aderarea la UE. Astfel, leasingul cu bunuri imobiliare va fi scutit de TVA, la fel si livrarea bunurilor imobile care nu sunt noi si a terenurilor care nu sunt construibile. Dupa data aderarii vor fi eliminate scutirile de TVA pentru activitatile de cercetare-dezvoltare, pentru comisionul tranzactiilor burselor de marfuri, precum si pentru veniturile obtinute de Societatile de Valori Mobiliare pentru administrarea si depozitarea de actiuni, titluri de participare etc.

De retinut

• incasarea impozitelor si taxelor locale se va realiza la doua termene – 31 martie si 30 septembrie

• consiliile locale pot decide instituirea taxelor speciale si majorarea impozitelor si taxelor locale cu pana la 20%


• indexarea in functie de inflatie a impozitelor si taxelor locale sa va face o data la trei ani, cand inflatia depaseste cumulat 10%


• impozitul pe iahturi s-a majorat la 5.000 lei/an, fata de 1.800 lei/an in prezent


• in cazul locuintelor cu peste 150 metri patrati, se va majora impozitul cu cate 10% pentru fiecare 100 metri patrati sau fractiune din aceasta suprafata


• acciza la benzina cu plumb creste de la 395,01 euro/1.000 litri la 421,19 euro/1.000 litri


• micile distilerii vor plati o acciza redusa de 475 euro/hl alcool pur.

5%

Finantele vor sa retina cinci la suta impozit in timpul anului pentru veniturile din tranzactiile cu titluri de valoare. Regularizarea s-ar face pe baza castigului net anual cu un impozit de 16%.

10%

In cazul locuintelor a caror suprafata desfasurata depaseste 150 de metri patrati, se va majora impozitul, ca urmare a cresterii valorii impozabile a cladirii, cu cate 10% pentru fiecare 100 mp sau fractiune din aceasta suprafata.

170%

Impozitul pe iahturi s-a majorat la 5.000 lei/an, fata de 1.800 lei/an in prezent.

In felul acesta, s-a gandit Ministerul de Finante sa taxeze luxul.