"Cu toții am știut când am luat deciziile legate de Cupa Mondială din Brazilia că trebuie să fie un risc", a spus Kent, care a adăugat că "cine nu riscă, nu câștigă". Acesta a ținut să precizeze că sportul a devenit parte din ADN-ul Coca-Cola și că "acolo unde este sport, acolo este și Coca-Cola".
 
De mai bine de o săptămână, de când a început Cupa Confederaţiilor la fotbal, zilnic zeci, sute de mii, apoi peste 1 milion de brazilieni protestează, acuzând mai întâi probleme sociale stringente, cum ar fi scumpirea transportului public, care a constituit scânteia manifestărilor, dar, apoi, mai ales, costurile enorme ale celor 3 mari competiţii sportive care se vor desfăşura, în doar 3 ani, în Brazilia – Cupa Confederaţiilor şi Cupa Mondială la fotbal-2014 şi Jocurile Olimpice de vară 2016, de la Rio de Janeiro.

Începând cu prima dintre aceste mari competiţii, Cupa Confederaţiilor, care se află în plină desfăşurare, aceasta costă Brazilia, alături de CM-2014, 15 miliarde de dolari (11 miliarde de euro), potrivit cifrelor oficiale publicate de guvern, adică aproximativ 57 de euro pentru fiecare dintre cei 194 milioane de brazilieni. ‘Guvernul a investit 15 miliarde de dolari în aceste două evenimente sportive’, a arătat, în aprilie, un înalt responsabil din Ministerul Sportului, Luis Fernandes, în faţa jurnaliştilor.

Guvernul a revizuit, de mai multe ori, în sus, costurile organizării acestor două evenimente. Astfel, suma de 15 milioane de dolari va fi revăzută, fără îndoială, din nou până la lovitura de începere a Mondialului, pe 12 iunie 2014.

Cupa Confederaţiilor (15-30 iunie 2013) este marcată în aceste zile de imensa mobilizare socială pe tema acestor investiţii, în vreme ce ţara suferă de o lipsă acută de finanţare în domeniile sănătăţii, educaţiei sau infrastructurii.

"Mondialul-2014 trebuie să aibă loc în Brazilia", declară secretarul general al FIFA

Mondialul-2014 de fotbal ‘trebuie să aibă loc în Brazilia’, în pofida valului imens de manifestaţii, adesea violente, care zguduie ţara, a reafirmat vineri la Rio de Janeiro secretarul general al Federaţiei internaţionale de fotbal, Jerome Valcke.

‘Cupa Confederaţiilor este în plină desfăşurare în Brazilia, iar Cupa Mondială trebuie să se ţină în Brazilia. Noi vom face în aşa fel ca aceasta să se realizeze în cele mai bune condiţii’, a declarat Valcke jurnaliştilor brazilieni înaintea reuniunii cotidiene a FIFA cu Confederaţia braziliană de fotbal (CBF) şi cu Comitetul de organizare local (COL) al Mondialului.

‘Nu există un plan B’, a subliniat el.

Purtătorul de cuvânt al FIFA, Pekka Odriozola, subliniase deja dimineaţa că niciun moment ‘noi nu am avut în vedere să discutăm despre anularea’ Cupei Confederaţiilor, nici a Mondialului de anul viitor.

O parte a presei braziliene a pus cap la cap zvonuri în acest sens, a doua zi după manifestările violente care au avut o participare imensă, de 1,2 milioane de brazilieni, pe străzile marilor oraşe ale ţării.

La Salvador de Bahia, manifestanţii au atacat joi microbuzul FIFA şi faţada hotelului unde erau găzduiţi unii din membrii acestui for, înaintea meciului Uruguay-Nigeria, contând pentru Cupa Confederaţiilor. Numeroşi manifestanţi brazilieni denunţă grelele investiţii publice acceptate pentru organizarea Mondialului – 11 miliarde de euro, în vreme ce serviciile publice de bază ale ţării, precum transporturile, sănătatea sau educaţia, lasă mult de dorit.
SURSE: The Drum, Agerpres