Pentru vicepresedintele Confederatiei Sindicatelor Libere din Rominia – „Fratia”, dl Constantin Petcu, lucrurile sunt mult mai clare: „CNSLR-„Fratia” si Blocul National Sindical sunt formatiuni social-democrate”. Nu l-am mai itrebat despre statutul „apolitic” prevazut de articolul 9 din Constitutie si de legea de functionare a sindicatelor. „Polul social-democrat”, i demararea caruia, la iceputul acestui an, CNSLR se prezinta drept actor principal, s-a format printr-un acord cu Partidul Democratiei Sociale din Rominia si prin alt acord, cu Partidul Democrat. Aceasta pentru ca dl Petcu a declarat despre confederatia D-sale ca doreste sa cistige drepturi „nu numai luptind i strada, ci si profitind de accederea la putere a unui partid politic, care poate sa rezolve multe probleme i plan legislativ”.
Vicepresedintele CNSLR Fratia nu crede ca se poate vorbi de o deplasare de lideri din zona sindicala i zona partidelor politice. Dl Miron Mitrea, fost presedinte de sindicat, actualmente deputat PDSR? „Nu a tras sindicatul dupa el, ci a avut o evolutie pe cont propriu.” Contraexemplul dlui Victor Ciorbea, care, a ajuns prim-ministru pornind de la pozitia de lider sindical, nu a fost uitat. Dar dl Constantin Petcu a repetat punctul de vedere al confederatiei D-sale: „Consideram ca este momentul pentru Rominia sa aiba o guvernare social-democrata.”
CNSLR – Fratia are 45 de federatii profesionale, din practic toate domeniile industriei dependente de bugetul de stat: energie, petrol, gaze, constructii de masini, lemn, ivatamint, sanatate, servicii publice. Are aproape 800.000 de membri cotizanti. O optiune politica ferma din partea conducerii ar putea sa aduca i mod sigur acelasi numar de voturi pentru PDSR? S-ar simti obligat un membru CNSLR sa voteze pentru partidul dlui Ion Iliescu? Un membru de sindicat, mi-a spus dl Petcu, „are nevoie de protectie prin contract colectiv de munca, care se icheie la nivel de ramura.
Atunci, dorinta lui fireasca este sa se afilieze unei federatii. Daca doresti ca, prin federatia sindicala, sa ai protectie si, eu stiu, acces la nivel guvernamental, prezidential, sau alte nivele, parlamentar, atunci trebuie sa te afiliezi la o confederatie sindicala. Astazi, pe piata romineasca a miscarii sindicale sunt cinci mari centrale sindicale. Deci, un membru de sindicat poate sa opteze la una dintre cele cinci.”
Nimeni nu putea sa explice mai bine acest mecanism. intre timp, stirea pe care mi-a dat-o dl Petcu a fost confirmata: presedintele Pavel Todoran s-a retras din activitatea sindicala. S-a mai adaugat apoi confirmarea unui zvon, pe care vicepresedintele CNSLR-„Fratia” nu parea sa stie nimic: fostul lider de sindicat a intrat i afaceri.