Compania Naţională a Huilei Petroşani va plăti, luni, a treia, respectiv ultima tranşă de salarii compensatorii pentru 1.431 de persoane disponibilizate în luna aprilie, în cadrul programului de restructurare, a anunţat vineri compania.

Cele 1.431 de persoane disponibilizate în aprilie au beneficat de plăţi compensatorii în conformitate cu o ordonanţă de urgenţă din 2006 şi contractul colectiv de muncă al CNH.

„Salariile compensatorii au fost asigurate din bugetul de venituri şi cheltuieli al Companiei Naţionale a Huilei, valoarea totală a acestora fiind de 32,43 milioane de lei”, se arată într-un comunicat al companiei.
CNH, controlată de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), este cel mai mare datornic la bugetul de stat, obligaţiile totale ajungând după primele patru luni ale acestui an la 4,34 miliarde lei, faţă de 4,16 miliarde lei la sfârşitul lui 2009.

Ministerul Economiei a solicitat la finele lunii mai conducerii companiei să prezinte în următoarea AGA un plan de recuperare urgentă a pierderilor de până la 31 decembrie 2009 şi o analiză a cauzelor acestora, CNH fiind într-o „iminentă” stare de insolvenţă.

Pierderi de 678 milioane lei în acest an

CNH a consemnat în 2009 pierderi totale de 599,8 milioane lei (141,8 milioane euro), cu 70% mai mari faţă de 351,1 milioane lei în 2008. Potrivit bugetului pentru acest an, pierderile CNH ar urma să ajungă la 678,9 milioane de lei. După primele patru luni din acest an, CNH a înregistrat pierderi de 191,8 milioane lei.

CNH va fi inclusă în Hidroenergetica, una dintre cele două companii energetice naţionale care vor fi infiinţate până la 1 iulie şi care vor comasa cele mai importante companii şi active de producţie a electricităţii şi cărbunelui.

În vederea acestei operaţiuni, CNH a derulat un program de restructurare a personalului, prin care numărul de angajaţi a fost redus de la începutul acestui an cu 1.510, de la 10.400 la 8.890 de salariaţi.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, afirma în luna mai că a găsit soluţia legală prin care CNH să nu intre cu datorii în Hidroenergetica, dar fără să o prezinte.
De asemena, directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, responsabil şi cu crearea Hidroenergetica, afirma la finele lunii aprilie că datoriile CNH trebuie curăţate printr-o măsură radicală, una dintre variante fiind „un soi de insolvenţă”.