CNAS obligă medicii de familie să revină la rețeta medicală clasică, tipărită, în plină eră digitală

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a răspuns reclamațiilor făcute de medicii de familie legate de sistemul informatic ce blochează accesul pacienilor din România la servicii medicale, motiv pentru care s-a cerut rezolvarea de urgență a problemelor existene. În prezent, CNAS recomandă medicilor de familie să revină la metoda tradițională de emitere a rețetelor medicale, adică pe hârtie, în plină eră digitală.

„Referitor la sincopele apărute in funcționarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) semnalate în ultimele zile, vă comunicăm următoarele:

Din analiza internă efectuată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate reiese că există unele disfuncționalități ale Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) în accesarea aplicaţiei de interogare a calităţii de asigurat, mai ales pe platforma informatica publica. Începând cu data de 6 martie 2023, conducerea CNAS a solicitat dezvoltatorilor de soft, în baza contractelor de mentenanță încheiate cu aceștia, remedierea de urgenţă a problemelor care au condus la aceste disfuncţionalităţi.

Până la remedierea situației, rugăm furnizorii de servicii medicale să verifice calitatea de asigurat în aplicațiile proprii şi nu in platforma informatică publică. SIUI este de mulți ani un sistem informatic subdimensionat, construit la nivelul anului 2008. Creșterea exponențială a volumului de date medicale procesate, mai ales în prima parte a lunii când furnizorii de servicii medicale transmit raportările lunare, sunt cauze care conduc la disfuncționalități ale sistemului, așa cum se întâmplă și în aceste zile.

CNAS a făcut toate demersurile necesare pentru accesarea finanțării europene necesare pentru redimensionarea sistemului și îmbunătățirea funcţionării aplicațiilor sale. Până la implementarea proiectelor de redimensionare și retehnologizare a întregii platforme informatice, sistemul de stocare și prelucrare a datelor va fi lărgit astfel încât să putem îmbunătăți timpii de operare la nivelul utilizatorilor finali.

Conform prevederilor legale, recomandăm furnizorilor de servicii medicale ca, până la remedierea disfuncționalităților, să înregistreze serviciile prestate în modul off-line”, scrie într-un comunicat de presă emis de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Rețeta electronică off-line la care face referire Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), în recomandarea către medicii de familie, este rețeta tipărită, adică rețeta clasică, prescrisă de medicul de familie. În acest caz, rețeta medicală nu este trimisă direct către CNAS, ca în cazul rețetei electronice online care ajunge astfel și în sistemul informatizat al farmaciilor.

Astfel că pacienții pot merge la farmacie cu rețeta tipărită pentru a ridica medicamentele prescrise, iar medicul de familie care a prescris rețeta trebuie să transmită informațiile în cazul fiecărui pacient până în ultima zi a lunii în care a făcut acea rețetă medicală.

SNMF susține că sistemul informatic al CNAS „blochează” serviciile medicale de care au nevoie pacienții

La doar câteva ore distanță, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) a reclamat că sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) „blochează” serviciile medicale de care au nevoie pacienții. SNMF a cerut miercuri, 8 martie 2023, asumarea nefuncţionării sistemului informatic pus la dispoziţie de CNAS, introducerea formularelor electronice în locul tipizatelor pe suport de hârtie şi prevederea ca toate formularele, inclusiv reţetele, să fie doar în format electronic, fără să mai fie necesară tipărirea lor în cabinete.

SNMF a solicitat, totodată, CNAS să trateze cu respect pacienţii şi medicii care lucrează în sistemul de asigurări de sănătate şi să remedieze cu celeritate platforma informatică.

„Acest sistem informatic este nefuncţional de o lungă perioadă de timp şi blochează inadmisibil activitatea medicală. Este practic blocat accesul pacienţilor la servicii medicale printr-un serviciu informatic depăşit, ce pune în pericol activitatea medicală la nivel naţional”, susțin medicii de familie.