CNAIR a transmis presei un comunicat. 

'De la emiterea Ordinului de Începere (luna iunie 2015) pentru execuţia lucrărilor aferente autostrăzii Suplacu de Barcău – Borş, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a solicitat Antreprenorului să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale, urmărind în paralel activitatea desfăşurată pe şantier. În toată această perioadă, Antreprenorul şi-a demonstrat incapacitatea îndeplinirii obligaţiilor contractuale prin lipsa de mobilizare în vederea finalizării lucrărilor la acest obiectiv', se arată în document. 

Potrivit CNAIR, având în vedere întârzierile înregistrate la lucrările de execuţie pentru autostrada Suplacu de Barcău – Borş, CNAIR SA a emis penalităţi în valoare de 75 milioane lei. 

'De asemenea, în acelaşi context, compania şi-a arătat intenţia de a rezilia contractul, luând în calcul şi relicitarea proiectului, astfel încât acest obiectiv să poată fi finalizat. În consecinţă, firma constructoare, demonstrând ca este în incapacitate financiară şi organizatorică, a transmis o Notificare prin care solicita rezilierea contractului. Având în vedere situaţia existentă, pentru ca acest proiect să poată fi finalizat, singura opţiune pe care o poate lua compania este aceea de a rezilia actualul contract şi de a relicita proiectul', informează CNAIR. 

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) are bugetat pentru anul în curs un profit brut de 396,025 milioane de lei, cu 16% mai mic decât realizările din 2015, şi venituri totale de 4,923 miliarde de lei, în creştere cu peste 26% raportat la anul trecut, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2016 al CNAIR, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor.

Impozitul pe profit prevăzut pentru anul 2016 este în sumă de 63,796 milioane de lei, fiind determinat luând în considerare cheltuielile nedeductibile fiscal conform Codului fiscal, în valoare de 166,344 milioane de lei.

Cheltuielile totale prevăzute în proiectul de BVC al companiei se ridică la 4,527 miliarde de lei. În ceea ce priveşte veniturile totale, acestea înregistrează per ansamblu o creştere cu 26,14% în 2016 faţă de realizările anului 2015, pe fondul majorării veniturilor din exploatare cu 26,57%. Potrivit Notei de fundamentare a proiectului de act normativ, veniturile din exploatare programate pentru 2016 sunt de 4,915 miliarde de lei.

Prevederea bugetară pentru veniturile proprii de exploatare ale companiei în anul 2016 a fost stabilită la valoarea totală de 1,313 miliarde de lei, faţă de prevederea bugetară aferentă anului 2015, în valoare de 1,167 miliarde de lei, în urcare cu 12,54%. Veniturile estimate pentru anul 2016 provin din următoarele tipuri de tarife: tarife de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România (rovinieta) tarife autorizaţii speciale de transport (AST), tarife de utilizare zona drumului (UZD), tarife pentru trecerea podurilor dunărene, tarife încasate de agenţiile de control şi încasare.

AGERPRES