Reprezentanţii Asociaţiei Cluj IT s-au întâlnit cu Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest la începutul acestei săptămâni, discuţiile preliminare vizând identificarea elementelor strategice ale proiectului, stabilirea principalelor etape care trebuie parcurse pentru construcţia proiectului în cadrul Zonei Metropolitane Cluj-Napoca, precum şi  identificarea nevoilor şi surselor de finanţare, atât din zona publică, cât şi cea privată.

Grupul de lucru pentru accesarea fondurilor europene a fost condus de Alexandru Tulai şi Andrei Kelemen, respectiv preşedintele şi directorul executiv al asociaţiei, alături de aceştia participând şi alte persoane din rândul membrilor Cluj IT Cluster. Din partea ADR NV au participat la discuţie Claudiu Coşier-Director Executiv Directia de Dezvoltare Strategică, Ioana Şuta-Expert tehnic Directia de Dezvoltare Strategica  şi Ana Maria Gorog-Coordonator Pol de Creştere Cluj.

„Dorim să obţinem finanţare europeană pentru proiectul Cluj Innvovation City, iar discuţiile preliminare din cadrul grupului de lucru s-au concentrat pe identificarea noilor prevederi ale Regulamentelor Europene pentru Finanţare şi pe stabilirea procedurii necesare pentru accesarea de fonduri în cadrul următorului exerciţiu financiar multianual, pentru perioada 2014 – 2021. Proiectul nostru se bucură de susţinerea autorităţilor şi avem certitudinea că vom beneficia de cea mai bună consultanta şi asistenţă tehnica de specialitate din partea Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Vest”, a declarat Andrei Kelemen.

Cluj Innovation City este un proiect de dezvoltare urbană integrată, estimat să ocupe o suprafaţă de 300 ha, cu o investiţie totală apreciată la 300 de milioane de euro, şi care va putea reuni, în următorii 15 ani după maturitatea completă, peste 20.000 de specialişti IT. Este un proiect derulat în parteneriat public-privat de tipul Community Project, primul de acest fel în România, şi va fi realizat în mai multe etape. Managementul CIC este deţinut de mediul privat, în timp ce infrastructura va fi realizată cu suportul Guvernului şi al Consiliului Judeţean Cluj.

“Proiectul va concentra cea mai mare parte a companiilor IT din regiune, iar accentul se va pune în special pe elementele strategice, şi anume pe crearea de centre de competenţă si inovaţie, respectiv suport şi consultanţă pentru start-up-uri. De asemenea, prin serviciile conexe pe care le va integra, Cluj Innovation City va crea noi locuri de muncă şi, astfel, acest proiect va avea un impact pozitiv major atât la nivel regional, cât şi naţional”, a explicat Alexandru Tulai.

La întâlnirea de lucru au fost aduse în discuţie şi aspecte legate de accesibilitatea CIC în cadrul Zonei Metropolitane Cluj, fiind dezbătute principalele variante de lucru care stau la dispoziţia Cluj IT Cluster pentru materializarea proiectului, inclusiv prin contribuţie publică. De asemenea, au fost trecute în revistă posibilele amplasamente în contextul orientărilor strategice de finanţare pentru următorul exerciţiu financiar şi oportunităţile de integrare a CIC în viitoarele planuri de dezvoltare regională şi naţională.