In acest oras, raportul intre numarul caselor noi si al celor vechi scoase la vanzare este unul din cele mai echilibrate de pe piata imobiliara din Romania, foarte apropiat de cel din Capitala. In zonele Andrei Muresanu si Gheorgheni si langa Gradina Botanica, de exemplu, 40% din ofertele existente in bazele de date ale agentiilor imobiliare si in rubricile de mica publicitate sunt imobile noi. „Zona rezidentiala din Cluj-Napoca este in continua expansiune si transformare. Pe langa cartierele rezidentiale consacrate – Andrei Muresanu, Gheorgheni, Grigorescu, Gruia, Centru-Gradina Botanica – in ultima vreme au aparut o serie de zone rezidentiale cu vile construite in totalitate recent, precum cartierul Zorilor – Drumul Salicii, zona Becas – Buna Ziua, zona Faget, zona Campului din cartierul Manastur. Astfel, oferta de vanzare si inchiriere a apartamentelor si vilelor de lux a crescut si s-a diversificat”, afirma Eugen Szederjesi, director al agentiei Euro Global, din Cluj.
La Cluj, se vand mai bine casele vechi
Cu toate ca oferta de case noi creste, nu acelasi lucru se poate spune despre cerere. In ultima perioada s-a inregistrat chiar o scadere a numarului celor care vor sa cumpere o casa nou-construita, majoritatea clujenilor preferand sa cumpere terenuri si sa-si construiasca singuri caminul mult dorit. „Cele mai multe solicitari sunt pentru terenuri de case in zonele periferice rezidentiale nou-create. In ce priveste zonele rezindentiale din interiorul orasului, cererile sunt pentru case vechi, cu teren aferent, cu posibilitate de extindere sau renovare”, adauga directorul agentiei Euro Global. De exemplu, recent, prin intermediul acestei agentii s-au vandut doua vile vechi, in zona centrala, construite inainte sau imediat dupa cel de- al Doilea Razboi Mondial, la preturi 100.000-115.000 USD. Una dintre acestea avea o suprafata construita de 350 mp si un teren de 1.500 mp, cu front la strada si arhitectura deosebita, dar necesita reparatii si consolidare, iar cealalta avea o suprafata mai mica, jumatate fata de cea dintai (in total 150 mp suprafata construita), cu un teren de 900 mp si front la strada, dar era mai sanatoasa si nu necesita consolidari, ci doar reparatii minore.
Vilele noi se cauta mai mult pentru sedii de firma. De exemplu, vila din imagini este acum inchiriata unei firme, dar proprietarul a scos-o la vanzare la un pret de 195.000 USD, daca se cumpara cu mobila cu tot, si 175.000 USD, daca clientul o vrea nemobilata. Eleganta, compartimentata modern si cu ferestre foarte mari, luminoase, vila dispune de dotari de ultima ora, de centrala proprie, garaj incorporat, din care se intra direct in casa, scara interioara vitrata si o mica gradina de flori in fata.
Oferta de case in acest oras creste de la un an la altul. In afara de aceste case mostenite sau construite de curand in regie proprie de catre proprietari, exista si doua proiecte de ansambluri rezidentiale, care prevad construirea in serie a cel putin 100 de vile tip noi, in urmatorii doi ani.    

Calificative vila cluj

Amplasament: HHHH
Vila este situata in zona rezidentiala centrala, in apropierea Gradinii Botanice.
Grad de intretinere: HHHHH
Constructie finalizata in 2000, actualmente functioneaza ca sediu firma.
Suprafata si confort: HHHHH
Vila are o suprafata de 320 mp, structurata pe trei nivele: la demisol are sala de sport si garaj, la parter un living foarte spatios si luminos, actualmente sala de sedinte pentru firma, birou, bucatarie si baie, iar la etaj – 3 dormitoare, o baie si o terasa generoasa.
Finisaje si dotari: HHHHH
Este amenajata la standarde occidentale si are pardoseala din parchet melaminat si gresie, faianta de import in baie si bucatarie, tamplarie din stejar, geamuri termopan, garaj dotat cu actionare electrica prin telecomanda.
Shopping: HHHH
La cinci minute de mers cu masina spre centrul civic se afla o zona comerciala, cu mai multe magazine de tip supermarket.
Spatiu verde: HHHHH
Vila este situata in zona Gradinii Botanice si beneficiaza de vecinatati cu spatii largi si luminoase. De asemenea, vila dispune de un teren de 500 mp, cu posibilitate de achizitionare a inca 500 mp, ceea ce i-ar putea conferi o extindere generoasa.
Raport pret-calitate: HHHHH
Exista doua variante de vanzare a vilei: daca se doreste achizitionarea cu mobilierul de birou (in cazul unei firme), pretul de discutie este 195.000 USD, in care este inclus si terenul, iar daca se cumpara pentru locuit, nemobilata, pretul este de 175.000 USD. Ambele preturi sunt negociabile si le apreciem ca rezonabile, reiesind mai putin de
500 USD/mp construit, daca am scadea si pretul terenului.

In zonele rezidentiale bune din Cluj a crescut numarul caselor noi la vanzare

Cartier                Constructii     Constructii
                vechi        noi
A. Muresanu            60 %         40 %
Gheorgheni            60 %        40 %
Grigorescu            70 %        30 %
Gruia                70 %        30 %
Centru – Gradina Botanica        60 %        40 %