Anunțul vine din partea ministrului de la Finanțe, Florin Cîțu. Potrivit acestuia, executivul a aprobat în şedinţa de joi un memorandum privind contractarea unui împrumut de 250 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii, pentru Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi.

Totodată, ministrul a mai precizat că acest împrumut are un rol important în susținerea investițiilor, până la momentul în care țara noastră va putea beneficia de banii europeni.

„A fost aprobat un memorandum prin care se contractează de la BEI un împrumut de 250 milioane euro pentru susţinerea obiectivului de investiţii Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi. Valoarea totală a investiţiei este de 500 milioane euro. Proiectul este susţinut jumătate din fondurile europene, jumătate din bani de la buget.

Acest împrumut are rolul de a susţine investiţiile până luăm banii din fonduri europene, ca să nu mai întârziem să începem construirea acestui obiectiv. Implementarea proiectului va fi asigurată de Ministerul Sănătăţii”, a spus Cîţu.

Ce alte măsuri a luat Guvernul

În aceași ședință de Guvern, ministrul a mai anunța o altă măsură care urmează să fie luată. Potrivit acestuia, Guvernul urmează să aprobe prin ordonanţă de urgenţă înlesniri la plată pentru obligaţiile bugetare restante după data declarării stării de urgenţă, administrate de organul fiscal central.

„O să fie pe ordinea suplimentară de zi. Să vă spun câteva dintre măsurile cuprinse în actul normativ – este o ordonanţă mai lungă. Înlesniri la plată pentru obligaţiile bugetare restante după data declarării stării de urgenţă, administrate de organul fiscal central. Este posibil ca unele dintre companii să fi acumulat în această perioadă obligaţii bugetare restante, şi acum venim cu această facilitate. Scutirea de la plata impozitului specific şi aici este… în urma discuţiilor cu dumneavoastră”, a declarat ministrul Florin Cîţu, joi, în cadrul şedinţei de Guvern.

Ministrul a precizat că pentru domeniul HORECA va exista o astfel de facilitate până la finele anului.

„Pentru HORECA. Până la sfârşitul anului. Asta înseamnă că tot anul 2020 domeniul HORECA a avut scutire de la plata impozitului specific”, a spus Cîţu.

El a precizat că, de asemenea, proiectul de OUG prevede „acordarea posibilităţii autorităţilor publice locale de a adopta hotărâri privind reducerea impozitului pe clădiri sau scutiri de la plata taxei pe clădiri”.

„Prelungim şi acest lucru – prorogarea termenelor pentru depunerea notificării privind intenţia de restructurare a obligaţiilor fiscale şi a termenelor de depunere a cererii de restructurarea prevăzută de ordonanţa guvernului 6/2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale, şi aici prorogăm nişte termene pentru că sunt companii care încă pot beneficia, unele care au ieşit din insolvenţă etc”, a explicat Cîţu.