În acest scenariu, 13 asiguratori au împreună un deficit de 4,4 miliarde de euro privind nivelul minim de capital cerut de noul regim de solvabilitate Solvency II, a anunţat EIOPA prezentând rezultatele testelor de stres menite să arate mobilitatea sectorului asigurărilor.

EIOPA nu a dat publicităţii numele companiilor dar a apreciat că este vorba de un nivel scăzut al deficitului de capital faţă de excedentul din sectorul asigurărilor de 425 miliarde de euro, înainte ca teste de stres să arată robusteţea industriei.
‘Aceste date arată că, pe ansamblu, industria europeană a asigurărilor este un bun absorbant al şocurilor în capitalul său. Acum fiecare companie va avea o analiză a zonelor unde este cel mai expusă şi pot lua măsuri’, a declarat preşedintele EIOPA, Gabriel Bernardino.

Dar Bernardino a apreciat că nu ar fi ‘adecvată’ publicarea numelor companiilor care se confruntă cu un potenţial deficit de capital.

Expunerea sectorului asigurărilor la obligaţiunile emise de statele periferice ale zonei euro este ‘gestionabilă’, a declarat preşedintele EIOPA.

Directiva Solvency II a Uniunii Europene va institui, din 2013, un set comun de reguli privind solvabilitatea asiguratorilor europeni, inclusiv reglementări privind necesarul de capital pentru acoperirea riscurilor societăţilor de asigurări. De asemenea, va armoniza standardele instituţiilor de supraveghere în acest domeniu din cele 27 de state membre şi va încuraja cooperarea între acestea.

Sursa: Agerpres