Astfel limita sumelor de bani transferate în străinătate fără aprobarea prealabilă a Băncii Centrale a Ciprului a fost majorată de la 1 milion la 2 milioane de euro (2,47 milioane de dolari).

Persoanele fizice pot transfera în afara ţării până la 10.000 de euro (12.300 de dolari) pe lună, faţă de limita de 5.000 stabilită anterior.

De asemenea, suma de bani care poate fi scoasă în afara ţării de persoanele fizice s-a dublat la 6.000 de euro (7.386 de dolari).

În luna martie 2013, Cipru a luat o decizie fără precedent în zona euro, aceea de a impune restricţii asupra mişcărilor de capital. Scopul acestei măsuri a fost acela de a se evita retragerea banilor deponenţilor, după ce aceştia au fost obligaţi să participe cu fondurile proprii la recapitalizarea primei bănci, iar cea de-a doua mare bancă din ţară a fost închisă. Printre aceste restricţii a fost şi interdicţia impusă cetăţenilor de a retrage de la ATM-uri mai mult de 300 de euro pe zi, iar în cazul companiilor limita a fost de 500 de euro pe zi.

După negocieri îndelungate, reprezentanţii FMI, CE şi BCE au acceptat, la finele lunii martie 2013, să acorde Ciprului un împrumut de 10 miliarde de euro, în schimbul unui plan de măsuri economice (creşteri de impozite, privatizări etc.) şi al restructurării drastice a sectorului său financiar.

Ciprul a devenit, astfel, a cincea ţară dintre cele 17 state ale zonei euro care beneficiază de asistenţă financiară internaţională, după Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania.

AGERPRES