„Este necesară o redefinire a politicii agricole comune”, a spus Cioloş, care s-a pronunţat pentru o PAC mai echitabilă, prin introducerea unui sistem de plată unică la hectar, ce ar urma să reechilibreze treptat subvenţiile în favoarea agriculturii extensive.
Reforma PAC propune renunţarea la criteriile istorice în acordarea plăţilor directe şi luarea exclusivă în considerare a unor criterii obiective.
O proporţie de 70% din plăţile directe vor viza susţinerea veniturilor de bază pentru agricultori. În cazul acestor 70 de procente, se va aplica o plafonare progresivă, pornind de la 150.000 de euro, a ajutoarelor directe primite de fiecare exploatare agricolă, astfel încât nici o fermă nu va putea primi mai mult de 300.000 euro pe an.
O altă măsură propusă de Comisia Europeană este legarea unei părţi a ajutoarelor directe de practici agricole simple, precum diversificarea culturilor, menţinerea păşunilor permanente sau protejarea rezervaţiilor biodiversităţii sau a unor elemente de peisaj pe cel puţin 7% din suprafaţa arabilă.
Propunerile lui Cioloş, potrivite României, dar nu şi statelor mari ale UE
Prezentarea comisarului Cioloş a dat naştere unor reacţii în presa britanică, ziarul The Guardian titrând „Marea Britanie respinge reformele PAC drept inadecvate”. Potrivit acestui cotidian, Guvernul britanic consideră schimbările aduse de PAC, care preconizează reduceri ale cheltuielilor cu 9% până în 2020, drept o oportunitate pierdută. Executivul britanic va critica recentele propuneri ale Comisiei Europene pentru reformarea PAC drept o dare înapoi a ceasului cu mai multe decenii.
Reformele, care acoperă perioada 2014-2020, preconizează reducerea cheltuielilor privind PAC în termeni reali cu 9%, la 435 miliarde de euro. Până la sfârşitul deceniului, PAC va conta pe 37,7% din bugetul general al UE.
Potrivit sursei citate, propunerile elaborate de comisarul european Dacian Cioloş ar fi mai potrivite pentru propria lui ţară, România, unde dimensiunea fermei medii este de trei hectare, comparativ cu peste 80 de hectare în Marea Britanie şi chiar mai mult în Franţa şi Germania.