Dacian Cioloş a declarat în faţa parlamentarilor europeni care îl audiază pentru postul de comisar european că agricultura trebuie să se bucure de un „buget decent”. El sprijină indirect România, care are nevoie de bani europeni pentru acest sector.

Audierile pentru portofoliul de comisar al Agriculturii au început vineri, iar comisarul desemnat, Dacian Cioloş, a spus în faţa comisiei de Agricultură din PE că, pentru a mulţumi toate părţile implicate, Politica Agricolă Comună trebuie să aibă „un buget decent” şi că plăţile directe trebuie să fie menţinute.

„Sunt foarte fericit să fiu aici în această dimineaţă, pentru că, prin intrarea în vigoare a noului tratat european, PE are un cuvânt greu de spus în reformarea domeniului agriculturii şi în schiţarea unei strategiii pentru noua Politică Agricolă Comună”, a spus Cioloş.

Bani pentru agricultură înseamnă alimente de calitate

Candidatul român a sublinat că strategia pentru PAC înseamnă în primul rând siguranţă alimentară şi venituri decente pentru agricultorii europeni
„PAC trebuie să aibă un buget decent pentru a mulţumi toate părţile implicate”, a arătat Cioloş. El a explicat că fermierii îşi doresc stabilitatea şi predictibilitatea pieţei şi că, în acelaşi timp, consumatorii europeni îşi doresc produse alimentare de calitate şi sigure.

Comisarul desemnat a spus că va menţine plăţile directe către fermieri, dar, având în vedere anumite reglementări şi ajustând politica pe parcurs. El a spus că politicile europene în domeniu nu trebuie să revină la vechile mecanisme, ci să se caute noi soluţii.

Bugetul PAC, în centrul atenţiei la audieri

Preşedintele Comisiei de agricultură din PE (AGRI), Paolo de Castro, care conduce vineri audierea lui Dacian Cioloş, a declarat la începutul audierii că această comisie şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la viitoarea Politică Agricolă Comună şi la bugetul care îi va fi alocat. AGRI şi-a concentrat atenţia pe actuala criză financiară şi la modul în care a fost afectată agricultura, a mai spus de Castro, care a evidenţiat că predecesoarea lui Cioloş nu a susţinut o politică bugetară privind PAC care să mulţumească AGRI.

România este una dintre ţările care au nevoie de fonduri europene substanţiale pentru a-şi dezvolta sectorul agricol. Alături de Polonia, ţara noastră se numără printre principalii beneficiari ai existenţei unei Politici Agricole Comune coerente şi eficiente.