Europarlamentarul britanic Mike Hookem, membru al UKIP, spune că, în ultimii doi ani, a tot atras atenţia asupra implicaţiilor negative pe care le poate avea o politică cu uşile deschise, mult susţinută de Angela Merkel. El a acuzat-o pe Merkel, că a ignorat ameninţările directe de vara trecută ale Statului Islamic, atunci când jihadiştii au avertizat că vor inunda Europa. Totodată, eurodeputatul a mai zis că Merkel “are sânge pe mâini”. "Odată ce aceşti oameni au paşaport german, pot călatori în orice altă ţara din UE. Astfel, Merkel nu a creat o problemă doar pentru Germania ci şi pentru ţările UE. Este imposibil să pui înapoi dopul sticlei", a adăugat Hookem.

Criticile şi acuzaţiile aduse canclarului Germaniei nu se opresc aici, pentru că şi populiştii nemţi dar şi polonezii se arată indignaţi. De pildă, Andre Poggenburg, liderul local al Alternativei pentru Germania, formaţiune de extremă dreapta, şi-a exprimat "dezgustul pentru Merkeliti şi idioţii de stânga care poartă responsabilitatea!"Lunea trecută, ministrul afacerilor externe al Poloniei, Witold Waszczykowski, a denunţat responsabilitatea Germaniei pentru aceasă serie de atacuri sângeroase. “Serviciile de securitate şi politicienii germani poartă responsabilitatea pentru securitatea în Germania. Aşteptăm să ne explice pentru ce au loc aceste actiuni”, a spus el.

Cancelarul Angela Merkel îşi va întrerupe vacanţa de vară pentru a se întoarce joi la Berlin, potrivit unui anunţ al biroului său de presă.

În ultima săptămână, Germania a fost scena a patru atacuri, dintre care trei comise de solicitanţi de azil şi două revendicate de gruparea teroristă Stat Islamic. După atacul cu toporul din tren, comis de un refugiat afgan în vârstă de 17 ani, au urmat atacul armat de la Munchen, femeia omorâtă cu o macetă în plină stradă de un refugiat sirian şi explozia din restaurantul din Reutlingen.