Cine este cardinalul Pietro Parolin, unul dintre favoriții pentru a deveni Papă
Un diplomat discret și un cardinal perceput mai degrabă ca pragmatic decât ca fiind conservator sau progresist, Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, se regăsește pe majoritatea listelor de posibili succesori ai Papei, menționate în presă și analizate de experți.
Potrivit agenției Reuters, citată de Agerpres, Parolin ar putea reprezenta o opțiune potrivită în cazul în care cardinalii electori, reuniți de miercuri în Conclav, își doresc un lider capabil să administreze eficient treburile Bisericii Catolice și să readucă stabilitatea, după trei pontificate consecutive marcate de tensiuni și controverse.
Cardinalul Pietro Parolin ocupă de 12 ani funcția de secretar de stat al Vaticanului, a doua cea mai importantă poziție din ierarhia Bisericii, imediat după papă. Totodată, el deține și conducerea diplomației vaticane.
Aceste două responsabilități îi conferă lui Parolin — un cleric în vârstă de 70 de ani, originar dintr-un mic oraș din provincia Veneto, o zonă tradițional catolică din nordul Italiei — un important capital de credibilitate și influență în rândul celor 133 de cardinali electori care urmează să intre miercuri în Conclavul desfășurat în Capela Sixtină.
„Paratrăsnet” pentru Papa Francisc
Toți cardinalii veniți la Roma din diferite regiuni ale lumii catolice au avut ocazia să-l întâlnească pe cardinalul Parolin, care, la rândul său, a vizitat majoritatea țărilor în care aceștia activează.
Există chiar situații, cum este cazul a doi cardinali din două state africane, în care relația personală cu Parolin este mai apropiată decât cea dintre ei. Sub conducerea Papei Francisc, decedat pe 21 aprilie, întâlnirile la Roma între cardinalii din întreaga lume au fost relativ rare.
„Trebuie să avem ocazia să ne cunoaştem”, este declaraţia cea mai răspândită din partea cardinalilor care se pregătesc de conclav în cadrul întrunirilor premergătoare denumite „Congregaţii Generale”.
Cardinalul Pietro Parolin este perceput ca un diplomat rezervat, cu o abordare pragmatică, evitând etichetele de conservator sau progresist. De-a lungul timpului, a fost nevoit să gestioneze tensiunile apărute în urma unor declarații controversate făcute de Papa Francisc.
Suveranul pontif, primul papă provenit din Argentina și, totodată, din continentul american, obișnuia să acorde frecvent interviuri presei și să abordeze în mod deschis teme sensibile pentru Biserica Catolică.
Un cleric, care a dorit să rămână anonim din cauza caracterului confidențial al conclavului, dar care a lucrat îndeaproape cu Parolin de-a lungul anilor, a afirmat:
„El (Parolin) ştie cum să primească un pumn pentru numărul unu şi pentru instituţie”.
O situație în care Parolin a acționat ca „paratrăsnet” pentru Papa Francisc a avut loc anul trecut, când Suveranul Pontif a sugerat că intervenția militară israeliană în Gaza ar putea fi considerată genocid. Parolin a fost de acord să se întâlnească cu ambasadorul Israelului la Vatican, Raphael Schutz, care i-a transmis că Israelul își dorea ca papa să abordeze mai mult dreptul țării de a se apăra.
Într-un alt context, când Papa Francisc a afirmat că Ucraina „ar trebui să aibă curajul să fluture steagul alb” pentru a încheia războiul, acest comentariu a stârnit critici din partea aliaților Kievului, dar a fost apreciat de Moscova. Cu multă discreție, Parolin le-a explicat diplomaților că papa se referea la negocieri, nu la o capitulare.
Diplomația de la Vatican
Pietro Parolin a început să studieze la seminarul teologic la vârsta de 14 ani și a fost hirotonit preot în 1980. Aproape jumătate din cariera sa în Biserică a fost dedicată diplomației vaticane, activând atât la Roma, cât și în diverse colțuri ale lumii. Deși nu a condus niciodată o dioceză catolică, ceea ce i-ar fi oferit o experiență pastorală mai mare, Parolin a acumulat o vastă experiență în domeniul diplomatic.
Cei care îl cunosc susțin, însă, că lipsa experienței în conducerea unei dioceze nu reprezintă o vulnerabilitate. În calitate de lider al unei organizații complexe precum administrația centrală a Vaticanului și prin reprezentarea papalității în afaceri externe, Parolin a reușit să stabilească numeroase legături cu mulți membri ai Bisericii Catolice.
„A călătorit în multe locuri şi s-a întâlnit cu toate categoriile de oameni din diferite medii regionale, culturale şi lingvistice. El cunoaşte Biserica universală”, a mai declarat clericul citat de Reuters sub acoperirea anonimatului.
Acord secret între Vatican și China
Susținerea lui Parolin nu este însă unanimă. Unii cardinali conservatori din America de Nord și din Asia au exprimat nemulțumiri față de el, având în vedere că el este principalul arhitect al unui acord secret semnat în 2018 între Vatican și China. Contestatarii consideră că acest acord, care le oferă autorităților chineze un cuvânt de spus în desemnarea episcopilor catolici din China, reprezintă o cedare în fața Partidului Comunist.
Pe de altă parte, susținătorii consideră că acest acord este preferabil față de absența unui dialog între Vatican și Beijing și subliniază faptul că chiar și Papa Benedict, cunoscut pentru pozițiile sale mult mai conservatoare decât ale succesorului său, Papa Francisc, a susținut acest acord.
O altă critică adusă lui Parolin este legată de faptul că, sub conducerea sa, Secretariatul de Stat al Vaticanului a pierdut aproximativ 140 de milioane de dolari în urma unei investiții controversate într-o proprietate din Londra.
Această afacere a aruncat Vaticanul într-un scandal de corupţie în urma căruia cardinalul Angelo Becciu, unul dintre principalii colaboratori ai lui Parolin, a fost condamnat pentru delapidare şi fraudă. Cardinalul Parolin a depus mărturie în procesul cardinalului Becciu, dar nu a fost acuzat de nimic. Becciu aşteaptă în prezent judecarea apelului pe care l-a făcut la această condamnare şi-şi susţine în continuare nevinovăţia.
Personalitatea lui Pietro Parolin nu este la fel de carismatică precum a fost cea a Papei Francisc, însă unii cardinali ar putea considera acest aspect un avantaj.
„Parolin este un fel de Clark Kent, fără alter ego-ul de Superman – o fire blândă, harnică, respectată, dar nu ostentativă”, a declarat un alt cunoscut al lui Parolin, un laic, făcând trimitere la celebrul personaj din universul supereroilor DC.