UPDATE: Sicriul Papei Francisc a ajuns sâmbătă la Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, pentru a fi înhumat, după funeraliile impresionante organizate în Piața Sfântul Petru. La ceremonie au participat peste 250.000 de credincioși, alături de numeroși șefi de stat și înalți oficiali, care au profitat de cadrul informal pentru a purta discuții diplomatice.

Slujba de înmormântare, desfășurată într-o atmosferă solemnă și emoționantă, s-a încheiat la prânz, ora României, și a fost marcată de mai multe salve de aplauze, atât la sosirea și la plecarea sicriului, cât și în momentele în care au fost amintite pasaje din predica evocând opera și misiunea Papei argentinian. Papa Francisc a încetat din viață luni, la vârsta de 88 de ani, în urma unui accident vascular cerebral.
După slujba de la Vatican, sicriul a fost transportat cu papamobilul alb, descoperit și dotat cu o capotă transparentă, către Bazilica Santa Maria Maggiore, trecând de cealaltă parte a râului Tibru. Aproximativ 150.000 de persoane s-au adunat de-a lungul traseului pentru a-i aduce un ultim omagiu. Înhumarea a avut loc într-o ceremonie privată, așa cum își exprimase dorința însuși Papa Francisc.

UPDATE: Înmormântarea Papei Francisc a început la ora locală 10:00 (8:00 GMT) cu transferul sicriului din interiorul bazilicii Vaticanului afară în locul cel mai înalt de la baza bisericii. Sicriul de lemn, pe care a fost depusă o cruce mare, a fost scos din Bazilica Sfântul Petru şi adus în piaţă.
Clopotele au bătut în timp ce ultimii lideri din peste 150 de ţări îşi ocupau locurile. Ceremonia în aer liber, oficiată de 220 de cardinali, 750 de episcopi şi peste 4.000 de preoţi, ar trebui să dureze 90 de minute.
Decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista Re, a transmis un mesaj sâmbătă, în omilia sa de la funeraliile Papei Francisc.
„Confruntat cu furia numeroaselor războaie (…) cu ororile lor inumane (…), Papa Francisc nu a încetat niciodată să îşi folosească vocea pentru a implora pacea şi a face apel la raţiune, la negocieri oneste pentru a găsi posibile soluţii.
Războiul, a spus el, duce la moartea oamenilor și la distrugerea caselor, spitalelor și școlilor. Războiul lasă întotdeauna lumea într-o stare mai rea decât era înainte: este întotdeauna o înfrângere dureroasă și tragică pentru toată lumea”, a spus monseniorul Re.
Monseniorul a amintit și de un mesaj pe care Papa Francisc l-a repetat de multe ori: „Construiți poduri, nu ziduri”.
Melania Trump a fost prezentă la înmormântarea Papei Francisc chiar de ziua ei
Prima doamnă a Statelor Unite și soțul ei, președintele Donald Trump, au fost prezenți la funeraliile fostului pontif sâmbătă, 26 aprilie. Această dată coincide cu ziua de naștere a Melaniei.
Ea a purtat o rochie neagră cu mâneci lungi și o mantilă neagră care îi acoperea capul, conform tradiției catolice pentru femeile care participă la ceremonii papale. Alegerea simbolizează respectul și doliul față de pontif.
În schimb, președintele SUA a fost vizat de unele critici, deoarece nu a respectat codul vestimentar al Vaticanului, purtând un costum bleumarin și o cravată albastră deschisă, în locul tradiționalului costum negru cu cravată neagră.
Volodimir Zelenski a sosit fost prezent la înmormântarea papei
La rândul lui, Volodimir Zelenski s-a numărat printre zecile de lideri și demnitari, care s-au alăturat celor 200.000 de oameni din Piața Sf. Petru. El a fost întâmpinat cu aplauze în momentul în care a sosit în Piața Sfântul Petru.
Știrea inițială: Sfârșitul pontificatului său de 12 ani, marcat de inițiative în favoarea celor marginalizați, a avut loc în prezența echipei medicale, iar ultima reacție conștientă a papei Francisc a fost un gest de rămas-bun către infirmierul său, Massimiliano Strappetti. Moartea a fost constatată oficial la ora 8:35, ora României.
După deces, trupul neînsuflețit al papei Francisc a fost expus în capela reședinței Santa Marta
După deces, trupul neînsuflețit al Papei a fost expus mai întâi în capela reședinței Santa Marta, apoi transportat miercuri în Bazilica Sfântul Petru. Până vineri seara, aproximativ 250.000 de oameni au venit să-și ia rămas-bun, cu un flux record de peste 100.000 doar în ultima zi. Înmormântarea are loc sâmbătă, 26 aprilie, în Piața Sfântul Petru, începând cu ora 11:00, ora României. Slujba este oficiată de cardinalul Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardinalilor, în vârstă de 91 de ani.
Ceremonia reunește peste 130 de delegații internaționale, dintre care 50 sunt conduse de șefi de stat, iar zece de monarhi în exercițiu. Printre liderii mondiali prezenți se numără președintele american Donald Trump, liderii Franței, Braziliei, Germaniei, Poloniei, Ucrainei, Comisiei Europene și Argentinei.

România este reprezentată de președintele interimar Ilie Bolojan
România este reprezentată de președintele interimar Ilie Bolojan. Măsurile de securitate sunt stricte: lunetiști poziționați pe acoperișuri, drone de supraveghere și un dispozitiv militar pregătit pentru a contracara eventuale amenințări aeriene. Traficul rutier în centrul Romei este închis pentru a permite desfășurarea cortegiului funerar.
O decizie inedită a fost exprimată de Papă în testament: dorința de a fi înmormântat în Bazilica Sfânta Maria cea Mare, nu în Bazilica Sfântul Petru, unde sunt îngropați majoritatea predecesorilor săi. Mormântul său va fi amplasat într-o nișă laterală, cu o inscripție simplă – „Franciscus”. Accesul publicului va fi permis începând de duminică. În paralel, Vaticanul va marca nouă zile de doliu oficial.
Moartea Papei a activat și o serie de ritualuri specifice, precum ruperea „Inelului Pescarului” și a sigiliului papal. Marți, cardinalii prezenți în Roma s-au reunit pentru a stabili modul de funcționare a Bisericii în perioada de tranziție. Conclavul pentru alegerea unui nou Suveran Pontif este estimat să înceapă în jurul datei de 6 mai, iar 135 de cardinali cu drept de vot vor participa. Scrutinul va continua până când fumul alb ce se va înălța din hornul Capelei Sixtine va semnala alegerea noului Papă.

Cardinalii catolici se pregătesc pentru alegerea noului Suveran Pontif
După moartea Papei Francisc, cardinalii catolici se pregătesc pentru una dintre cele mai importante etape din viața Bisericii: alegerea noului Suveran Pontif. Înmormântarea a fost oficiată de cardinalul italian Giovanni Battista Re, în vârstă de 91 de ani, iar predica sa a fost urmărită cu atenție, deoarece ar putea conține indicii despre direcția în care se îndreaptă Biserica.
Conform legii canonice, conclavul pentru alegerea noului papă nu poate începe înainte de 6 mai. Până atunci, cei 252 de cardinali, dintre care 135 au sub 80 de ani și sunt eligibili pentru vot, vor ajunge la Roma. În această perioadă, cardinalii pot participa la evenimente publice și pot acorda interviuri în care își exprimă viziunea asupra trăsăturilor necesare viitorului lider al celor 1,4 miliarde de catolici din lume. Observatorii Vaticanului atrag atenția că identificarea potențialilor candidați este dificilă, deoarece semnalele pre-conclav sunt de cele mai multe ori discrete și nuanțate.

Cardinalul Pietro Parolin este considerat un posibil succesor
În prezent, cardinalul Pietro Parolin este considerat un posibil succesor al Papei Francisc. În perioada de dinainte a conclavului, cardinalii se vor întruni în congregații generale, unde vor discuta deschis despre viitorul Bisericii. Aceste întâlniri vor constitui un spațiu de reflecție colectivă, similar cu cel din 2013, când cardinalul Jorge Mario Bergoglio a vorbit despre nevoia unei Biserici mai deschise către lumea contemporană, înainte de a fi ales ca Papă Francisc. În mod tradițional, cardinalii nu pot vorbi public despre deliberările din conclav, dar opiniile exprimate anterior și frazele cheie folosite – precum „deschidere”, „reformă”, „abilități administrative” sau „teologie solidă” – pot trasa profilul viitorului Papă.
În ziua stabilită pentru alegerea noului Suveran Pontif, cei 135 de cardinali eligibili vor păși în Capela Sixtină. Odată rostită formula „Extra omnes!”, porțile se vor închide, marcând începutul unui proces secret și izolat de lumea exterioară, al cărui rezultat va fi cunoscut doar atunci când fumul alb se va ridica deasupra Vaticanului, semn că Biserica are un nou Papă.