Potrivit Institutului “Nézőpont”, care a realizat un sondaj recent în Ungaria,  la fel de mulți alegători cred și acum ca și în decembrie 2021 că FIDESZ-KDNP ar câștiga dacă alegerile ar avea loc în această duminică.

Valorile din decembrie și ianuarie ale cercetării efectuate de Institutul “Nézőpont” arată o schimbare de două procente în marja de eroare. Se pare că, până acum, campania electorală susținută de Péter Márki-Zay nu a dat un nou impuls, deoarece mai puțin de jumătate dintre alegătorii opoziției, mai exact 42%, nu cred că va avea loc o schimbare la nivelul Guvernului, arată Magyar Hirlap.

Toate acestea arată că mai puțin cu 75 de zile înainte de alegerile din 3 aprilie coaliția partidelor de stânga nu a reușit nici până acum să-și reglementeze rândurile.

Tergiversarea finalizării listei comune, întârzierea ajungerii la un numitor comun în privința chestiunilor de campanie, lipsa mesajelor alternative și slaba performanță de care a dat dovadă Péter Márki-Zay în timpul campaniei au contribuit la faptul că nici ultima lună nu a adus o întorsătură politică favorabilă forțelor antiguvernamentale. Sondajul efectuat de Institutul “Nézőpont” mai arată că la întrebarea

Cine crede în actuala opoziție

“Care forță politică va câștiga alegerile parlamentare”, șapte din zece alegători activi au răspuns că aceste alegeri vor fi câștigate de actualele partide aflate la guvernare, și doar mai puțin de o cincime crede că actuala opoziție.

În chestiunea privind încrederea absolută, printre alegătorii partidelor de guvernământ aproximativ nouă din zece alegători (88 la sută) au încredere în realegerea lui FIDESZ și doar o fracțiune din tabăra susținătorilor FIDESZ-KDNP (11 la sută) nu au încredere sau sunt pesimiști (1 la sută) în privința realegerii FIDESZ.

În schimb, este un rezultat devastator pentru forțele de stânga divizarea absolută  a alegătorilor lor: doar patru din zece, respectiv 42%, sunt încrezători în victoria stângii, în timp ce aproape la fel de mulți, 36%, se așteaptă să câștige din nou partidele de guvernământ.