Cafeaua ajuns în România în urma unei misiuni diplomatice. Mai precis, s-a întâmplat după ce Ion Tăutu a fost trimis într-o misiune importantă, în anul 1504, la Constantinopol.

Ion Tăutu a adus cafeaua în România

În timpul acestei călătorii, logofătul lui Bogdan Chiorul a făcut o descoperire care l-a impresionat. Este vorba despre lumea cafelei. Povestea este consemnată în cronica „O samă de cuvinte”, a lui Ion Neculce, în legenda a zecea.

Astfel, un trimis moldovean descoperă cafeaua în Turcia, în anul 1505, într-un cadru oficial.

După ce a vizitat Constantinopol, Ion Tăutu a fost introdus de gazdele sale în modul sofisticat de preparare și consum al cafelei.

Îndrăgita băutură, cunoscută în rândurile localnicilor drept „kahve,” era deja o tradiție în lumea otomană.

Logofătul a adus cu el amintiri din Constantinopol și prețioasele boabe

Când s-a întors în Țara Românească, logofătul a adus cu el amintiri din Constantinopol și boabele de cafea. Un alt cadou primit în misiunea diplomatică a fost tehnica rafinată de preparare.

Astfel, cafeaua a ajuns pentru prima oară pe meleagurile românești. La momentul respectiv, a fost deschis drumul pentru o tradiție care a evoluat de-a lungul secolelor.

Această băutură îndrăgită nu este cunoscută doar pentru efectul său energizant. Oamenii o apreciază și pentru antioxidanții puternici care sunt benefici organismului.

Cel mai bun moment pentru a bea cafeaua de dimineață

În altă ordine de idei, un espresso băut la 8 dimineața ar putea să nu fie soluția pentru a scăpa de somnolență. Potrivit unor specialiști, este recomandat să așteptați cel puțin o oră înainte de a bea ceva cu cofeină.

Prin sincronizarea aportului de cofeină în funcție de fluctuațiile naturale ale ciclului cortizolului, riscați să vă supraalimentați și să deveniți imun la farmecele cofeinei.

Aportul de cofeină va intra în conflict cu punctul culminant al ciclului de cortizol. Cortizolul este un hormon care ne ajută să ne trezim și să rămânem treji.

Nivelurile de cortizol urmează un tipar, crescând în primele ore ale dimineții, atingând vârful în jurul orei 8, înainte de a scădea încet pe parcursul zilei, atingând cel mai scăzut punct spre miezului nopții.

Cofeina ne ajută să ne trezim. Cu toate acestea, în primele ore de la trezire, nivelul de cortizol din organism este cel mai ridicat. Prin urmare, îi vom oferi corpului un dublu impuls de dimineață, de care, probabil, nu va profita la maximum. Iar când efectele cofeinei și cortizolului dispar în câteva ore, s-ar putea să ne simțim foarte amețiți.