Facebook este cea mai populară reţea socială din lume, cu peste 350 de milioane de utilizatori, iar în ţară noastră va depăşi, în curând, pragul de 500 de mii de utilizatori. Orice utilizator nou de Facebook ar trebui să îşi personalizeze de la început contul pentru a nu dezvălui informaţii şi fotografii cui nu trebuie şi mai ales date personale. Cele mai importante măsuri pe care un utilizator nou de Facebook ar trebui să le ia se găsesc mai jos.

Reţelele sociale au devenit mai populare decât e-mail-ul, iar numărul celor care îşi fac un cont pe o reţea de socializare creşte pe zi ce trece. Cea mai populară reţea socială din lume, Facebook, a depăşit săptămână trecută pragul de 350 de milioane de utilizatori la nivel mondial, iar în ţara noastră avea la începutul acestei luni 420.000 utilizatori.

Majoritatea celor care îşi fac un cont pe Facebook sunt încurajaţi să adauge cât mai mulţi prieteni în listă, primind chiar sugestii în acest sens. Cu cât ai mai mulţi prieteni, cu atât eşti mai popular. După o perioadă însă, aceştia îşi dau seama că nu vor ca toţi cei pe care îi au în listă să vadă fotografii cu ei, să fie marcaţi (tagged) în anumite fotografii şi mai ales să primească tot felul de invitaţii pe care chiar nu îi interesează.

Pentru a evita situaţiile de mai sus, iată câteva sugestii:

Foloseşte listele de prieteni! (Friend Lists)

0-43539-friendlistsicon.jpg

Un număr însemnat de utilizatori Facebook nu folosesc opţiunile oferite de listele de prieteni. Acestea permit utilizatorilor să creeze grupuri private pe baza preferinţelor personale. Astfel, într-un grup pot fi prietenii apropiaţi, în altul colegii de serviciu etc. În listele de prieteni, un utilizator poate face parte din mai multe grupuri, iar pentru fiecare grup se pot aplica măsuri de securitate  şi de confidenţialitate diferite.  Spre exemplu, dacă ai fost la o petrecere şi vrei ca pozele făcute acolo să fie vizibile doar pentru un anumit grup, există această posibilitate. Listele de prieteni pot fi configurate aici

Cum să nu mai apari în rezultatele de căutare pe Facebook

Dacă ţi-ai facut cont pe Facebook, iar numele de utilizator este chiar numele tău atunci poţi fi găsit foarte uşor în reţea. Dacă nu vrei acest lucru, iată ce trebuie să faci. Primul pas accesează Facebook, apoi sub „Search Visibility” (Vizibilitate la căutare) selectează „Only Friends” (Doar prietenii) şi „Save Changes” (Salveză modificările). Acum numele tău nu va mai apărea în rezultatele căutării.

Cum să nu mai apari ca „Tagged” în fotografii

0-43541-taggedprivacy.jpg

Aceasta este o problema clasică în Facebook cu care se confruntă majoritatea utilizatorilor. Atunci când eşti tagged (marcat) într-o fotografie înseamnă că oricine vede acea imagine va vedea şi numele tău pe ea. Pentru a evita situaţiile stânjenitoare în care apari ca tagged în fotografii/clipuri trebuie să accesezi Facebook şi să modifici setarea „Photos Tagged of You” (Fotografii în care eşti etichetat). Alege „Customize” (Personalizeză) apoi „Only Me” (Doar eu). Dacă vrei ca anumite fotografii în care apari să fie vizibile pentru anumiţi prieteni alege „Some Friends”(Câţiva prieteni).

Ascunde-ţi informaţiile de contact!

Pe măsură ce numărul tău de prieteni de pe Facebook creşte, o idee foarte bună este să îţi protejezi datele de contact, cum ar fi adresa de e-mail sau numărul de telefon, asta în caz că le-ai divulgat. Pentru a face acest lucru trebuie să dai click pe Profil, Info (Informaţii ) şi Contact Information (Date de Contact).

Cum să eviţi postările nedorite

0-43542-wallstoriessettings.jpg

Pe Wall (Perete) vezi toate postările tale şi ale prietenilor tăi. Dacă nu vrei ca toţi cei din lista ta să vadă posturile trebuie să alegi din „Profil” opţiunea „Settings” (Setări) şi să modifici rubrica „Who can see posts made by friends? ” (Cine poate vedea postările prietenilor?). De aici poţi bloca accesul celor care vor să posteze pe pagina ta, iar dacă vrei să alegi anumiţi prieteni care pot posta click pe opţiunea „Customize” (Personalizează).

 Facebook pune accent pe siguranţa online

Oficialii Facebook acordă o importanţă deosebită securităţii online  şi ca dovadă, de astăzi, reţeaua de socializare beneficiază de sprijinul unui consiliu consultativ alcătuit din membri organizaţiilor: Common Sense Media, ConnectSafely, WiredSafety, Childnet International şi The Family Online Safety Institute.  Membrii acestui consiliu se vor reuni periodic pentru a revizui resursele existente de securitate şi  pentru a pune la dispoziţia utilizatorilor noi metode de protecţie online. Prima sarcină a consiliului va fi de a superviza modernizarea conţinutului de siguranţă în centrul de ajutor Facebook.

SURSA: allfacebook.com