Grupul britanic Barclays a acceptat să plătească două miliarde de lire sterline către Autoritatea de Reglementare a Pieţelor Financiare din Marea Britanie (FCA), Departamentul Justiţiei din SUA, Rezerva Federală, Agenţia americană de reglementare a pieţelor materiilor prime (CFTC) şi Departamentul Serviciilor Financiare din New York. Celelalte patru bănci au încheiat în noiembrie o înţelegere cu FCA, CFTC şi autorităţile de reglementare din Elveţia.

JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland şi Citigroup ar urma să plătească fiecare câte un miliard de dolari Departamentului Justiţiei din SUA. Încă nu se cunoaşte exact valoarea amenzii pentru banca elveţiană UBS.

Băncile sunt acuzate că au împărţit informaţii şi şi-au coordonat tranzacţiile pentru a manipula piaţa valutară într-un mod care să le favorizeze.

Cele cinci bănci şi-au făcut provizioane substanţiale pentru amenzi.

Acest scandal de manipulare a pieţelor valutare intervine după un alt scandal referitor la manipularea dobânzilor pe piaţa interbancară, în care au fost sancţionate cel puţin şapte mari grupuri bancare. În decembrie 2013, Comisia Europeană a impus o amendă record de 1,7 miliarde de euro unui număr de şase bănci importante, precum Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, JPMorgan şi Citigroup, pentru că au format carteluri ilegale pentru manipularea dobânzilor Euribor şi Libor. AGERPRES