Fitch a venit cu vești importante de pe piața bancară. Agenția a tras un semnal de alarmă, apreciind că ar putea fi nevoită să retrogradeze ratingurile a zeci de bănci. Un analist al agenţiei de evaluare financiară a susținut că industria bancară din SUA s-a apropiat mai mult de o nouă sursă de turbulenţă, riscul de reducere a ratingurilor unor zeci de bănci din SUA. Lista ar putea include inclusiv JPMorgan Chase.

Agenţia de rating şi-a redus în iunie evaluarea stării de sănătate a industriei bancare în iunie. Despre această acțiune analistul Chris Wolfe a susținut că a trecut în mare parte neobservată, deoarece nu a declanşat retrogradări de ratinguri ale băncilor.

Reevaluare a ratingurilor a peste 70 de bănci din SUA

Dar o altă scădere cu o treaptă a calificativului industriei, la A+ de la AA-, ar forţa Fitch să reevalueze ratingurile pentru fiecare dintre cele peste 70 de bănci din SUA pe care le acoperă, a declarat Wolfe pentru CNBC, într-un interviu exclusiv acordat la sediul companiei din New York.

”Dacă ar fi să-l mutăm la A+, atunci asta ar recalibra toate măsurile noastre financiare şi s-ar traduce probabil în acţiuni negative de rating”, a comentat Wolfe.

Trebuie menționat că  firmele de rating de credit pe care se bazează investitorii în obligaţiuni au tulburat pieţele în ultima vreme cu măsurile lor. Moody’s a retrogradat deja 10 bănci mici şi mijlocii şi a susținut că ar putea exista reduceri pentru alte 17 instituţii de credit, inclusiv pentru instituţii mai mari precum Truist şi US Bank. De altfel, și Fitch a retrogradat ratingul de credit pe termen lung al SUA din cauza disfuncţiei politice şi a datoriilor în creştere, o mişcare care a fost luată în derâdere de liderii de afaceri, inclusiv de CEO-ul JPMorgan, Jamie Dimon.

Ce se întâmplă dacă ratingul lui JPMorgan va fi tăiat

Conform lui Wolfe, acum, Fitch atrage atenția pieţei că retrogradările băncilor, deşi nu sunt o concluzie anticipată, reprezintă un risc real. Acțiunea anterioară a Fitch a dus scorul ”mediului de operare” al industriei la AA- de la AA, din cauza presiunii asupra ratingului de credit al ţării, a lacunelor de reglementare expuse de eşecurile băncilor regionale din martie şi a incertitudinii privind ratele dobânzilor.

Ratingurile celor mai mari două bănci din ţară după active, JPMorgan şi Bank of America, ar fi probabil reduse la A+ de la AA- în acest scenariu, deoarece băncile nu pot fi evaluate mai mult decât mediul în care îşi desfăşoară activitatea, a susținut sursa citată.

„Şi, dacă ratingurile instituţiilor de top, precum JPMorgan, vor fi tăiate, atunci Fitch ar fi forţată să ia în considerare cel puţin o reducere a ratingurilor tuturor celorlalte bănci”, a comentat Wolfe.

Acest lucru ar putea împinge unele bănci mai slabe mai aproape de statutul non-investment-grade.

JP Morgan
JP Morgan

Motivul care ar sta la baza deciziei de retrogradare

Acţiunile băncilor, inclusiv JPMorgan, Bank of America şi Citigroup, au scăzut marţi, pe fondul scăderilor mai ample ale pieţei. În plus, și indicele KBW Bank a căzut de asemenea.

”Am avea de luat nişte decizii, atât pe o bază absolută, cât şi pe o bază relativă. În mod absolut, ar putea exista unele bănci cu rating BBB- pentru care am redus deja o mulţime de lucruri şi poate că ar putea să-şi păstreze ratingul”, a spus Wolfe.

JPMorgan a refuzat să informația privind scăderea ratingurilor iar Bank of America şi BankUnited nu au oferit până în acest moment nicio declarație. Trebuie explicat că motivul care ar sta la baza deciziei Fitch de retrogradare este legat de evoluţia ratelor dobânzilor determinate de Rezerva Federală.