Rezervele internaționale ale României erau, la finalul lunii iulie, cu aproape 4 miliarde de euro mai mici decât în luna ianuarie și în scădere față de iunie. Practic, de la începutul acestui an, rezervele au scăzut lună de lună, ajungând, la 31 iulie, la doar 34, 8 miliarde de euro, de la aproape 38,4 miliarde, în ianuarie.

În general, ciclurile lungi de scădere a rezervei valutare anticipează crizele economice, așa cum s-a întâmplat și în anii 2008-2009. 

Banca Națională plătește, în fiecare lună, din ce în ce mai mult în contul dobânzilor și ratelor pe care statul le are de achitat către creditori.  În iulie, de exemplu, din rezervă au ieșit aproape 1,9 miliarde de euro, majoritatea plăți către creditori. Intrările au fost de doar 1,4 miliarde de euro.    

BNR mai folosește rezerva și a pentru a echilibra cursul valutar, atunci când este cazul, iar faptul că sumele disponibile au scăzut lună de lună arată că banca centrală a fost nevoită să intervină de mai multe ori pentru a cumpăra lei. 

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3.467 milioane euro. 

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 iulie 2018 au fost de 34.845 milioane euro, faţă de 35.349 milioane euro la 30 iunie 2018.

Plăţile scadente în luna august 2018 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 188 milioane euro.