Potrivit unui raport recent al Institutului Național de Statistică, publicat joi, s-a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri a industriei, atât pe piața internă, cât și pe cea externă. În termeni nominali, cifra de afaceri a scăzut cu 16,3% față de martie 2023 și cu 3% față de aprilie 2022.

Scăderea afacerilor industriale în luna aprilie poate fi atribuită scăderilor semnificative în sectoarele industriei extractive (-24,2%) și industriei prelucrătoare (-15,9%).

Scăderi ale cifrei de afaceri în mai multe grupe industriale

Diferitele grupe industriale au înregistrat scăderi ale cifrei de afaceri în perioada menționată. Industria bunurilor intermediare (-19,3%), industria bunurilor de folosință îndelungată (-17,8%), industria bunurilor de capital (-17,5%), industria energetică (-15,8%) și industria bunurilor de consum (-8,7%) au înregistrat toate scăderi.

În comparație cu aprilie 2022, cifra de afaceri industrială globală a scăzut cu 3%. Acest lucru a fost determinat în principal de scăderile din sectorul industriei extractive (-29%) și din sectorul industriei prelucrătoare (-1,6%).

Scădere de 16% în ceea ce privește industria energetică

Principalele grupuri industriale au înregistrat variații diferite în ceea ce privește cifra de afaceri. Industria energetică (-16%), industria bunurilor intermediare (-9,3%) și industria bunurilor de folosință îndelungată (-0,4%) au înregistrat scăderi. Pe de altă parte, industria bunurilor de consum (+4%) și industria bunurilor de capital (+3%) au înregistrat creșteri.

În perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2023, cifra de afaceri din industrie a înregistrat o creștere nominală de 3,4%. Această creștere a fost determinată în principal de sectorul industriei prelucrătoare (+4,4%). Cu toate acestea, sectorul industriei extractive a înregistrat o scădere de 14,4%.

Tendințe diferite cu privire la cifra de afaceri

Principalele grupuri industriale au înregistrat tendințe diferite în ceea ce privește cifra de afaceri.

S-au înregistrat creșteri în industria bunurilor de uz curent (+12,4%), în industria bunurilor de capital (+9,5%) și în industria bunurilor de folosință îndelungată (+0,2%).

Cu toate acestea, industria energetică (-8,8%) și industria bunurilor intermediare (-3,1%) au înregistrat scăderi ale cifrei de afaceri.

Tipul de sondaj utilizat şi procedeul de extragere a eşantionului este cel al sondajului stratificat cu selecţie aleatoare simplă fără revenire în cadrul fiecărui strat, în care variabilele de stratificare sunt reprezentate de: activitatea economică şi clasa de mărime a întreprinderii în funcţie de numărul de salariaţi.

Datorită necesităţilor privind comparabilitatea rezultatelor pe grupe de activităţi omogene cât şi la nivel de întreprindere de la o perioadă la alta, categoria operatorilor economici cu potenţial economic ridicat (50 de salariaţi şi peste), se cercetează exhaustiv.