„Avem o atitudine deschisă cu privire la deciziile care vor fi luate în septembrie şi la reuniunile următoare”, care vor depinde de datele economice disponibile, a declarat președintele BCE în cadrul unei conferințe de presă organizate la finalul reuniunii de politică monetară.

„Există posibilitatea unei majorări. Există posibilitatea unei pauze. Ambele sunt posibile”, a adăugat Christine Lagarde, precizând că datele economice vor fi argumentul decisiv. În orice caz, consiliul BCE nu va decide o reducere a costului creditului la următoarele reuniuni, a asigurat aceasta.

Deciziile BCE încep să își facă simțite efectele

Declarațiile lui Christine Lagarde se pot explica prin faptul că precedentele creşteri ale costului creditului au început să îşi facă simţite efectele asupra inflaţiei şi activităţii economice.

Inflația în zona euro a ajuns la 5,5%, jumătate din nivelul înregistrat în octombrie 2022. Chiar și așa, este cu mult peste ținta de 2% pe care o are în vedere BCE. Însă cererea de împrumuturi şi activitatea economică au încetinit semnificativ, ceea ce dovedește că deciziile anterioare de majorare a dobânzilor încep să își facă simțite efectele asupra economiei.

La începutul anului, zona euro a intrat într-o ușoară recesiune, dar Fondului Monetar Internaţional apreciază că în 2023, PIB-ul zonei euro va înregistra un avans de 0,9%, în ciuda reculului de 0,3% din Germania, singura ţară din G7 care ar urma să rămână în recesiune.

BCE a anunțat majorarea cu 0,25% a componentelor dobânzii de referință

Vă amintim că tot astăzi, BCE a anunțat majorarea cu 0,25% a componentelor dobânzii de referinţă, continuând acţiunile de contracarare a inflaţiei în zona euro.

Potrivit unui comunicat publicat de BCE, inflația continuă să scadă, dar este de aşteptat să se menţină totuşi la un nivel prea ridicat prea mult timp.

„Inflaţia continuă să scadă, dar este de aşteptat să se menţină totuşi la un nivel prea ridicat prea mult timp. Consiliul Guvernatorilor este determinat să asigure că inflaţia revine la ţinta de 2% pe termen mediu în timp util. De aceea, astăzi a fost luată decizia majorării principalelor trei componente ale dobânzii de referinţă cu 0,25%.

Decizia de majorare a dobânzii reflectă evaluarea Consiliului Guvernatorilor asupra perspectivelor inflaţiei, asupra dinamicii inflaţiei existente şi forţa politicii monetare. (…) Viitoarele decizii ale Consiliului Guvernatorilor vor asigura că rata dobânzii BCE se va afla la niveluri suficient de restrictive pentru perioadele necesare astfel încât să fie readusă inflaţia în timp util la nivelul de 2% pe termen mediu”, a anunțat Banca Centrală Europeană (BCE).

În acest context, consiliul Guvernatorilor a stabilit majorarea celor trei dobânzi-cheie ale BCE cu 0,25%.

„Consiliul Guvernatorilor a stabilit majorarea celor trei dobânzi-cheie ale BCE cu 0,25%. În acest sens, ratele dobânzilor principalelor operaţiuni de refinanţare, instrumentului marginal de creditare şi depozitelor au fost majorate până la nivelurile de 4,25%, 4,50% şi 3,75%, cu efect din 2 august 2023”, a transmis Banca Centrală Europeană.