Ce este necesar pentru reconstruirea rezervelor fiscale

Potrivit miniștrilor de Finanțe, o consolidare fiscală graduală, determinată şi realistă fiscal este necesară pentru reconstruirea rezervelor fiscale (fiscal buffers) după cheltuielile publice ridicate din timpul pandemiei şi a crizei provocate de preţurile la energie. De asemenea, sunt necesare reforme structurale.

„În absenţa reapariţiei şocurilor provocate de preţurile la energie, vom accelera în zona euro retragerea măsurilor de sprijin din domeniul energiei, folosind economiile realizate pentru a reduce deficitele bugetare, cât mai curând posibil în 2023 şi 2024. Vom realiza anul viitor politica fiscală restrictivă în zona euro prin implementarea recomandărilor fiscale de către toate statele membre ale zonei euro”, transmite Reuters.

Acesta este în linie cu recomandările Consiliului Bugetar European, un organism consultativ independent înfiinţat pentru a evalua politica fiscală în cele 20 de ţări care au trecut la moneda euro şi a consilia Comisia Europeană.

Acesta a apreciat că Guvernele din zona euro ar trebui să înăsprească politica fiscală anul viitor într-o măsură mai mare decât se preconizează în prezent, pentru a ajuta Banca Centrală Europeană în lupta sa cu inflaţia ridicată şi a evita o situaţie în care dobânzile sunt ridicate mult prea sus.

Executivul comunitar se aşteaptă ca, în 2024, guvernele din zona euro să reducă sprijinul fiscal oferit economiei cu 0,8% din PIB, însă Consiliul Bugetar European este de părere că poziţia fiscală generală a zonei euro va rămâne una susţinătoare chiar şi după această înăsprire.

O consolidare fiscală graduală

În condiţiile în care deja a început consolidarea, efectul inflaţiei ridicate şi costurile de împrumut mai ridicate trebuie soluţionate pentru ca în timp să fie reduse deficitele bugetare şi nivelul ridicat al datoriilor, consideră miniştrii de Finanţe din zona euro.

„Este necesară o consolidare fiscală graduală, determinată şi realistă fiscal pentru întărirea sustenabilităţii şi reconstruirea rezervelor fiscale, pentru a ajunge la o creştere economică sustenabilă mai ridicată. În acelaşi timp, implementarea reformelor structurale rămâne un obiectiv esenţial”, se spune în document.

Banca Centrală Europeană nu va ezita să acţioneze dacă oficialii vor vedea o creştere simultană a salariilor şi a marjelor de profit ale companiilor, a afirmat președintă BCE, Christine Lagarde, într-un interviu acordat publicaţiei franceze La Provence, transmite Bloomberg.

Autorităţile “încă au treabă de făcut” pentru a readuce inflaţia sub control, a subliniat șefa BCE.

Oficialii vor să ştie dacă firmele vor accepta o reducere a marjei de profit pentru a compensa angajaţii sau “dacă ne vom confrunta cu o creştere dublă: a marjelor şi a salariilor. O creştere simultană a ambelor va alimenta riscurile inflaţioniste şi vom lua măsuri în perspectiva unor astfel de riscuri”, a declarat președintă Băncii Centrale Europene.

Ședința de politică monetară a BCE va avea loc pe 27 iulie, iar analiştii se aşteaptă la majorarea dobânzii.