"Ştiu că nici un grup nu este în dificultate într-un scenariu extrem în Grecia", a răspuns Noyer când a fost întrebat de jurnalişti dacă Banca Franţei ia în calcul scenariul extrem al ieşirii Greciei din zona euro. Christian Noyer este şi membru în Consiliul guvernatorilor BCE.

Băncile franceze şi-au redus semnificativ expunerea la Grecia din august, când acţiunile lor au scăzut semnificativ pe fondul temerilor legate de criza datoriilor. La 31 martie 2012, cele mai mari bănci din Franţa, BNP Paribas şi Societe Generale, deţineau fiecare obligaţiuni suverane elene de doar 200 milioane de euro.

Cea mai expusă rămâne Credit Agricole, care deţine în Grecia banca Emporiki Bank, din 2006.

Încercând să atenueze temerile privind extinderea crizei datoriilor, Noyer a declarat că Grecia este un caz particular extrem de diferit faţă de alt stat din zona euro. Fundamentele economice ale Spaniei, de exemplu, arată o capacitate puternică de redresare, a explicat Christian Noyer.

Profitul Credit Agricole SA, a treia mare bancă din Franţa, a scăzut cu 75% în primul trimestru din 2012, din cauza pierderilor înregistrate la divizia din Grecia.

Credit Agricole a înregistrat costuri de 940 milioane de euro din cauza pierderilor la divizia din Grecia, Emporiki Bank of Greece SA şi a participării la schimbul de obligaţiuni suverane elene.

Emporiki Bank a intrat pe piaţa din România începând din 1996, deţinând 99,58% din capitalul Emporiki Bank România. În prezent, deţine o reţea de 29 de unităţi operaţionale dintre care 14 sucursale sunt în Bucureşti. Emporiki Bank a înregistrat o îmbunătăţire a performanţei financiare în 2011, iar pierderile băncii s-au redus la 5,1 milioane euro, de la 13,5 milioane euro.
SURSA: Agerpres