Capital: În ceea ce privește accesarea fondurilor UE, decontările cu Bruxelles-ul au fost sistate din cauza problemelor legate de achizițiile publice. Consiliul Concurenței a avut vreo astfel de investigație?
Bogdan Chirițoiu: Trucarea licita­ții­lor publice se poate face prin aranjarea caietului de sarcini astfel încât licitația să fie câștigată „de cine trebuie“. Aici vorbim de corupție, și aceste cazuri sunt de competența Parchetului. Cazurile care țin de noi sunt cele în care firmele care participă la licitație, în loc să concureze între ele, se înțeleg și își împart contractele. Avem un astfel de caz pe programul „Cornul și laptele“, la Giurgiu. Însă în ceea ce privește fondurile europene cred că problemele sunt mai degrabă legate de caietele de sarcini, iar Consiliul nu a avut astfel de investigații.
Capital: Comisia Europeană (CE) a de­clanșat recent o investigație pe piața gazelor naturale. România este pe această listă?
B.C: Bruxelles-ul, împreună cu mai multe state membre, a făcut o ins­pec­­ție. România nu a fost implicată. Nu au solicitat cooperarea noastră și nu au făcut inspecții în România. Este probabil ca reprezentanții CE să analizeze potențiale abuzuri legate de prețul prea mare la transportul și depozitarea gazelor. La noi acestea sunt reglementate, prețul fiind stabilit de stat.
Capital: Care este cursul real al euro, 4,35, cât spune BNR, sau 6 lei, cursul la care se vând cartelele preplătite la magazine?
B.C: Suntem în discuții avansate cu cele patru firme care comercializează cartele preplătite pentru a găsi o soluție. Acestea au oferit angajamente. Astfel, distribuitorii sunt liberi să-și fixeze prețul cartelelor, dar într-un mod transparent. Până acum aveau același preț în euro, dar ciupeau la curs. Angajamentele sunt în discuție publică. La sfârștul lunii vom trage concluziile în funcție de semnalele din piață și vom vedea dacă suntem mulțumiți de ceea ce ne-au oferit firmele sau continuăm investigațiile.
Capital: Sunt multe firme care au apelat la politica de clemență?
B.C: Clemența prinde foarte greu. Dar acest lucru nu se întâmplă doar la noi. La sfârșitul anului trecut am încheiat un caz pe o investigație mică, pe taximetrie, pe o piață locală. Am auzit explicații de genul: „Dom’ne, iau masa cu ei și acum să-i torn? Cum mă mai uit în ochii lor? Cum mai lucrez în industria aia?“ Există o anumită reținere. Cele mai populare sunt angajamentele, când firmele promit că nu mai fac. Începe să prindă și recunoașterea vinovăției, pentru care putem oferi 30% reducere din amendă.
Capital: De ce credeți că românii au mai multă încredere în produsele de import decât în cele autohtone, așa cum rezultă din sondajul pe care l-a comandat recent Consiliul?
B.C: Poate avem o cultură deformată dinainte de ’89, când tot ceea ce era refuzat la export consideram că este marfă de calitate. Pe de altă parte, multinaționalele sunt companii mari, cu practici bine puse la punct. Probabil că și industria noastră trebuie să ne convingă să cumpărăm produsele românești.
Capital: Când vor intra sub lupa Consiliului Concurenței și cabinetele notariale?
B.C: Probleme legate de cabinetele notariale țin de modificarea cadrului legislativ. Dialogul cu notarii va fi dinamizat în urma recentei decizii a Curții de Justiție a UE (CJUE) ce constata că se încalcă legislația comunitară de către toate statele membre care condiționează deschiderea cabinetelor notariale de cetățenie. Pentru că ne aflăm în această situație, Ministerul Justiției (MJ) a făcut o propunere de modificare legislativă. Vom discuta cu MJ și cu breasla notarilor, astfel încât această propunere să răspundă integral cerințelor CJUE.
Capital: În prezent, din punctul de vedere al Consiliului Concu­ren­ței propunerea de modificare legislativă nu corespunde integral cerințelor CJUE?
B.C: Suntem la începutul dialogului și va fi dificil.
Capital: Ce se întâmplă cu inves­tigația pe piața carburanților? În ce stadiu sunteți?
B.C: În vara acestui an, investigația pe piața carburanților a fost disjunsă în două investigaţii. Pentru una din ele, a fost finalizată o primă formă a raportului de investigație și a fost trimis la Comisia Europeană. Decizia ultimă ne aparţine, însă este important şi feedbackul de la Bruxelles, pentru că rolul Comisiei este să asigure respectarea tratatelor, evitând ca fiecare stat să aplice o interpretare proprie a acestora. După ce vom avea răspunsul Comisiei, definitivăm raportul şi îl trimitem companiilor implicate pentru a-și spune punctul de vedere. Deci mai sunt câteva etape procedurale de derulat și sperăm ca până la sfârşitul acestui an să finalizam această parte a investigației.

Capital: Puteți să ne spuneți la ce se referă această parte a investigației?
B.C: Ce pot să vă spun este că se referă la o suspiciune de înţelegere, la un moment dat, pe un anumit subiect. Mai mult de atât nu pot spune.

Carte de vizită
S-a născut în 1970, în București
A absolvit Facultatea de Medicină, Universitatea „Carol Davila“ din Capitală
A urmat cursurile de master la London School of Economics and Political Science și la Central Euro­pean University din Budapesta
A fost consilier de stat în cadrul Admi­nistrației Prezidențiale (2005-2007)
În prezent este președintele Consiliului Concu­renței.