Săptămâna trecută, la București, liderii CEFC (China Energy Company Limited) și cei ai companiei naţionale KazMunayGas din Kazakhstan au parafat acordul prin care și-au luat angajamentul de a încheia tranzacția de cumpărare a 51% din acțiunile KMG Internațional.

“Începem acum un parteneriat strategic şi suntem mândri să realizăm acest lucru acum, înaintea Zilei Independenţei Republicii Kazahstan, pentru că este una din direcţiile stategice de activitate şi sunt sigur că împreună cu partenerul strategic vom reuşi să dovedim că aceste parteneriate sunt foarte benefice relaţiilor dintre Kazahstan şi China, dar şi relaţiilor cu Uniunea Europeană”, a declarat Daniyar Berlibayev, președintele Consiliului de Administrație al KMGI Internațional și vicepreședinte al KMG.

El a menționat că KMG confirmă că îşi va respectă toate angajamentele pe care şi le-a asumat, inclusiv în domeniul social, însă pentru a putea să se dezvolte şi în alte domenii, “avem nevoie de un investitor care ne va permite să ne dezvoltăm pe alte pieţe, cum ar fi Germania, Franţa sau alte ţări din Europa şi ne va permite să încep totul de aici, de la activul din România, rafinăria, ca să creştem în continuare”.

“CEFC este o companie publică, listată la Bursă de Valori din China şi pe bursele internaţionale. Este o companie publică care lucrează de mult timp pe piaţă europeană şi interesele noastre, ale KazMunayGas, au coincis în momentul în care CEFC este o companie care poate deveni un investitor strategic pentru noi”, a spus Berlibayev cu ocazia semnării acordului între cele două părți, eveniment desfășurat pe 15 decembrie la București, la care au participat atât oficiali kazahi, cât și oficiali chinezi.

La rândul său,  Zang Jianjun, CEO-ul CEFC, a ținut menționeze că puncteze acordul strategic încheiat în urmă cu un an, pe 14 decembrie 2015, la Beijing, care a fost urmat de parafarea primul proiect comun încheiat între KMG și CEFC, adică dezvoltarea companiei Dyneff.

“Cooperarea se referă nu doar la dezvoltarea companiei, ci şi la îmbinarea strategiilor naţionale ale celor două ţări, China şi Kazahstan. Acest parteneriat va aduce un suflu nou cooperării economice şi culturale dintre cele două ţări”, a spus CEO-ul CEFC.

Potrivit lui Zang Jianjun, ținta strategică a proiectului comun derulat de cele două companii este aplicarea unor avantaje şi integrarea resurselor strategice pentru extinderea pe pieţele europene şi asiatice.  “Vrem să avem acces la resurse de gaz şi petrol din întreagă lume şi să transformăm KMGI într-o companie energetică integrate”, a spus oficialul CEFC.

Petromidia, punct central al dezvoltării KMG International

„Strategia KMG International cu noul acționar vizează ample proiecte de dezvoltare, România fiind prioritatea de business. Având în vedere potențialul energetic al Kazahstanului, resursele financiare ale Chinei, vom aduce un aport considerabil la dezvoltarea României. Ne propunem să creștem capacitatea de rafinare, la 10 milioane tone țiței pe an, să construim până la 200 de noi puncte de alimentare carburanți, dezvoltarea serviciilor industriale în zona de upstream și downstream, și construcția unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia. Investiţiile realizate până în prezent, modelul de afaceri implementat şi parteneriatele de afaceri care urmează să fie dezvoltate în viitor sunt factorii necesari care ne ajută să fim optimişti în ceea ce priveşte creşterea în continuare a businessului.”,  a declarat Zhanat Tussupbekov, CEO KMG International.

Activele și operațiunile deținute și desfășurate de KMG International (KMGI) în Europa și în regiunea Mării Negre vor servi drept platformă de dezvoltare, care vor viza atât creșterea performanțelor operaționale și financiare ale KMGI, cât și extinderea activităților și operațiunilor efectuate de către CEFC la nivel internațional. KMG va lua în considerare continuarea livrărilor de țiței către subsidiarele KMGI în scopul de a susține și de a extinde operațiunile sale de bază în Europa, susținând operațiunile de rafinare de la Petromidia.

Parteneriatul strategic va aduce beneficii pentru KMG NC, CEFC și KMG International și va stabili cadrul necesar pentru viitoarele proiecte comune, contribuind la creșterea economică și socială în zonele în care aceste proiecte vor urma să fie implementate, cele mai multe dintre ele fiind în România. Susținem ferm toate angajamentele noastre derivate din Memorandumul de Înțelegere cu statul român, inclusiv stabilirea unui Fond de Investiții Româno-Kazah în valoare de până la 1 miliard de dolari, în funcție de condițiile de piață în cursul perioadei de investiție de 7 ani.

KMG International a identificat deja o serie de proiecte profitabile pentru Fondul de Investiții – extinderea rețelei de stații de carburanți de pe piața locală, construirea unei noi centrale de cogenerare pe platforma Petromidia și continuarea investițiilor în sectorul de upstream – pentru a genera beneficii în mod direct și indirect pentru economia României, pentru comunitățile în care aceste proiecte vor fi implementate, inclusiv crearea unui număr de aproximativ 2.000 de locuri de muncă în cadrul diferitelor etape ale proiectelor.

Pentru a accelera aceste proiecte, KMG International este preocupată de procedurile administrative luate de către Guvernul României, care vor permite implementarea proiectelor.