"Plecăm de la ideea că oamenii politici vor continua să facă progrese în rezolvarea problemelor economice, că vor evita războaiele şi vor rămâne favorabili comerţului global", precizează experţii.

Au fost analizate 100 de ţări, repartizate în trei grupuri în funcţie de ritmul de creştere: douăzeci şi şase de ţări, care au nivel redus de dezvoltare, dar şi-au îmbunătăţit indicatorii de bază, vor avea o creştere anuală a PIB-ului de 5% în medie. Este vorba de ţări mai ales din Asia, precum Malayezia, Vietnam, Uzbekistan, din America Latină (Peru, Ecuator, Bolivia) şi din Africa (Egipt, Algeria, Tanzania, Kenya).

HSBC relevă foarte bunele performanţe ale Filipinelor, care vor face un salt de 27 de locuri până la locul al şaisprezecelea, şi ale statului Peru, care va ocupa locul al 26-lea. Peste patruzeci de ţări, toate emergente, vor avansa într-un ritm anual de 3 – 5%.

Ţările cele mai puţin dinamice, cu o creştere mai mică de 3%, fac parte din lumea dezvoltată: America de Nord, Europa, Japonia, Coreea de Sud. "Occidentul nu va fi mai sărac, precizează studiul, dar veniturile ridicate însoţite de scăderea demografică vor limita creşterea".

Populaţia activă va scădea în mai multe ţări: cu 37% în Japonia şi cu 31 % în Rusia. La fel şi în zona euro: Germania va fi extrem de afectată (o scădere de 29%) şi nici Europa de Sud nu va scăpa, mai ales Portugalia (24%) şi Italia (23%).

Pe plan demografic, Africa, a cărei relansare economică se confirmă, este continentul care va înregistra cele mai mari creşteri. În mai multe ţări, populaţia se va dubla până în 2050: vor fi la fel de mulţi locuitori în Statele Unite ca şi în Nigeria, iar Etiopia va avea de două ori mai mulţi locuitori decât Marea Britanie sau Germania.
SURSA: Agerpres